Za stroj koji čisti površinu mora, istarskom izumitelju srebro u Ženevi

POREČ – Istru je u Ženevi predstavljao Ervin Matić iz Poreča s inovacijom koji je nazvao samoplutajući uređaj za čišćenje vodenih površina od sitnog otpada ili drugih plutajućih tvari bez potrebe direktnog upravljanja strojem

Na ovogodišnjem 47. Međunarodnom salonu inovacija Geneva 2019., koji se održavao od 10. do 14. travnja, predstavilo i se 11 izabranih hrvatski inovatora i inovativnih tvrtki. Na ovom međunarodnom salonu predstavilo se i Društvo inovatora Pula i Savez udruga inovatora istarske županije. Istru je u Ženevi predstavljao Ervin Matić iz Poreča s inovacijom koji je nazvao samoplutajući uređaj za čišćenje vodenih površina od sitnog otpada ili drugih plutajućih tvari bez potrebe direktnog upravljanja strojem. Odnosno automatsko ostvarivanje čišćenja bez, ili sa minimalnim brojem operatera uz znatno skraćivanje vremena i opreme potrebnog za održavanje čistoće vodenih površina.

Ocjenjivački sud je inovaciju Ervina Matića nagradio srebrnom medaljom. Ove godine se dogodila zanimljivost, a to je da je iz Francuske došla slična inovacija koja ima istu funkciju kao i inovacija Ervina Matića iz Poreča, piše Glas Istre.

Samohodni uređaj za čišćenje vodenih površina

Ovaj izum spada u područje uređaja za održavanje i čišćenje  vodenih površina kao npr. morskih lučica, marina i uvala općenito. Tehničko rješenje ovog izuma je kako očistiti vodene površine od sitnog otpada ili drugih plutajućih tvari bez potrebe direktnog upravljanja strojem, odnosno automatsko ostvarivanje čišćenja bez,ili sa minimalnim brojem operatera uz znatno skraćivanje vremena i opreme potrebnog za izvršenje postupka održavanja čistoće vodenih površina, opisuje izumitelj Matić svoj uređaj.

 D.G.