JESTE LI ZNALI? Dubrovnik od “D” do “K” 2. dio

DUBROVNIK – Hoće li nebeski raj biti ljepši od ovoga moga? Pitao je Ivo Vojnović za Dubrovnik. I to je odličan uvod u drugi dio rubrike “Jeste li znali?” Gordane Igrec.

Da – je Dubrovnik kao Grad vrijednih kulturno-povijesnih spomenika uvršten u UNESCOV popis svjetske prirodne i kulturne baštine.

Da – se samo na užem dubrovačkom području nalazi 1071 spomenik nulte i prve kategorije!

Da – je domaćin Dubrovačkih ljetnih igara, jednog od najstarijih europskih festivala drame, glazbe i folklora koji je ustanovljen 1950.godine. Uz to, Dubrovnik je dva puta bio domaćin svjetskog kongresa PEN-a, 1933.godine i 1993.godine.

Da – je Dubrovnik Grad Držića, Palmotića, Getaldića, Gundulića, Vojnovića, Paljetka, Jusića

Photo: Jurica Gašpar/EASAL

Da – je književnik Ivo Vojnović zapisao o Dubrovniku ovo: „Hoće li nebeski raj biti ljepši od ovoga moga?“

Da – je nepoznati dubrovački pjesnik u 16.stoljeću napisao za Dubrovnik ove stihove: „ Dubrovnik je mali grad, ali dostaje svijet“.

Da – svi za Dubrovnik kažu kako je: „O Dubrovniku nemoguće pričati, treba ga vidjeti, osjetiti, doživjeti, osluhnuti njegove priče koje pričaju ulice i trgovi, muzeji i galerije, kuće i palače, crkve i samostani, golubovi i čiope, čempresi, zidine, more i pučina“.

Pelješac / Photo: Boris Kačan

Da – je Dubrovnik sjedište Dubrovačko-neretvanske županije: Župe Dubrovačke, Konavala – Cavtata, Rijeke dubrovačke, Dubrovačkog primorja, otoka Lokruma, Lopuda, Koločepa, Šipana, Mljeta, Korčule, Lastova, poluotoka Pelješca i doline Neretve.

PROČITAJTE JOŠ: JESTE LI ZNALI? Dubrovnik od “D” do “K” 1. dio

Gordana Igrec