Kipar iz Gradca čije skulpture krase obalu od Rogotina do Rovinja

PLOČE – Da u srednjoj životnoj dobi nije odlučio osloboditi svoj nevjerojatan talent, cijelo hrvatsko priobalje ostalo bi uskraćeno za jedinstvene kamene spomenike i skulpture, koji sada krase brojna mjesta od Rogotina pokraj Ploča na jugu („Zahvala precima“), preko Splita, gdje je postavljen njegov spomenik Četvrtoj gardijskoj brigadi HV-e, pa sve do Rovinja na sjeveru („Ka jugu“ i „Povratak na start“ ). Grački majstor od kamena, kipar, slikar i arhitekt, Teo Bilas, radio je dugo vremena u jednoj pločanskoj komunalnoj tvrtki, instalirao je kamen na zgradama prije i poslije Domovinskoga rata i tu je naučio raditi s njim.

Prijelomni trenutak, kada se potpuno posvetio svojoj ljubavi prema kamenu, dogodio se prije otprilike 19 godina, a prije toga izrađivao je detaljne makete starih crkava u Dalmaciji, poput crkve svete Trojice u Splitu ili crkve svete Tekle u Podgori.

– Makete sam izrađivao rekreativno nakon rata, ali to nije dugo trajalo, jer je izrada jedne makete trajala od jednog do tri i pol mjeseca. U vjerne replike u omjeru 1:50 svaki se kamenčić postavljao posebno – kaže Teo Bilas za portal Rogotin.hr dok filigranski precizno obrađuje kamen u svom ateljeu okružen desecima svojih skulptura, slika i skica. Dalmacija, njena baština i priroda, Teova su vječna inspiracija, pa ne čude brojne skulpture dalmatinskih crkava, kuća i starinskih predmeta, a među njima je i skulptura Dražena Petrovića, gdje je njegovo lice uklesano u presjek košarkaške lopte koju drži ruka.

https://www.facebook.com/1597779753775462/photos/a.1599973650222739/2357303457823084/?type=3&theater

Rodno mjesto ukrasio kamenim skulpturama

Za tradicionalni turnir Streetball Gradac, Bilas već sedam godina izrađuje unikatne kamene pehare, a proteklih je godina potpuno izmijenio kulturno umjetničku vizuru svoga Gradca. Svjedoče to fontane u gračkome arboretumu i u gornjem selu (Grma), Sunčani sat ispred gračke Osnovne škole, gotovo u galeriju pretvoren info ured općinske Turističke zajednice, a posebno mjesto na gračkoj rivi zauzima masivna skulptura „Čisto more“ od bračkoga kamena. Izrađena je od kamene gromade teške 4,5 tone, koja je, nakon obrade, izgubila više od polovice težine.

– Kamena masa se vadila brusilicom, ali gotovo kompletan finiji rad napravljen je, začudit ćete se, ručno čekićem, koji mi više leži – kaže Bilas i ističe kako mu je draži tvrđi i postojaniji kamen, iako je s njime teže raditi.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1886653624938717&set=pb.100007822924972.-2207520000.1555964372.&type=3&theater

Kamen za „Čisto more“ nabavila je Općina Gradac, a u suradnji s Turističkom zajednicom Općina je financirala i kiparsku koloniju u Gradcu, na kojoj su trebale biti napravljene tri skulpture.

– Dvije su izrađene, a jedna je u pripremi i vjerojatno ću je ja izraditi, jer je kolega koji je to trebao napraviti operirao kičmu – govori ovaj samozatajni umjetnik iz Gradca, vršnjak splitske Torcide, koji ima jednu posebnu želju.

– Planiram u svakom mjestu na gračkoj rivijeri napraviti po jednu skulpturu. Skulptura delfina svoj bi dom trebala dobiti u Zaostrogu, a tu su i Brist i Drvenik. Naravno, ovakav projekt nemoguće je realizirati bez suglasnosti i pomoći općinskih struktura. Ja sam spreman osmisliti skulpturu i izraditi je, ali mi je potrebna pomoć u nabavi kamena, koji nije jeftin – poručio je Bilas. Inače, za veće skulpture kao što je bila „Čisto more“ i „Kupačica“(u Podaci), izrada traje cijeli radni mjesec.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1891478731122873&set=pb.100007822924972.-2207520000.1555964358.&type=3&theater

Bilasova prva skulptura završila u Irskoj

– Čovjek je bio na ljetovanju u Gradcu i kada je vidio skulpturu, htio ju je svakako kupiti. Ja je nisam htio prodati, ali Irac je bio uporan. Na kraju, nisam imao izbora i prodao sam mu je – sa smješkom će Bilas, koji će, u pauzama rada s kamenom, odvojiti vrijeme i za svoju drugu i dugo godina potiskivanu ljubav – slikanje.

– Uvijek sam osjećao da znam slikati, ali me to dugo vremena nije zanimalo. Skulptura, između ostaloga, počinje od skice. A od te skice, nerijetko nastane i slika. U mome ateljeu one stoje iznad svoje verzije u kamenu.

Već sada može se reći da je Teo Bilas svojim ostvarenjima, više od stotinu skulptura i deseci instalacija i slika, ostavio neizbrisiv trag u lokanoj i u široj zajednici, ali s obzirom na životnu energiju kojom zrači i brojne ideje koje čekaju da budu realizirane, nema sumnje da će, ispunjavajući svoj istinski poziv, ovaj grački majstor širu javnost i dalje oduševljavati svojim radovima.

Rogotin.hr