TEHNOLOGIJA Inovativna i ekološka energetska opskrba marina i kampova

ZADAR – Racionalno korištenje resursa sve je veći imperativ u svakodnevnom životu i poslovanju. Posebno se to odnosi na marine i autokampove koji su suočeni s ogromnom i često nekontroliranom potrošnjom električne energije i vode od strane korisnika. Tom problemu doskočili su u zadarskoj tvrtki Marex elektrostroj koja već pola stoljeća razvija rješenja povezana s energetskim i tehničkim aparatima. Danas Marex elektrostroj spada među vodeće tvrtke u proizvodnji priključnih energetskih ormarića za marine, luke, autokampove i apartmanska naselja.

Tehnološke karakteristike modernih energetskih ormara omogućile su razvoj usluge centralnog nadzora, što je kupcima od velikog značaja u poslovanju. Svrha takvog nadzora je pružanje i prikupljanje podataka svih manjih cjelina na način da se upravljanje korisničkim računima može izvoditi sa središnjeg računala.

– Priključni ormari osnovna su oprema svake marine i kampa jer omogućuju opskrbu plovila i kamp kućica električnom energijom i vodom. Razvojem novih tehnologija pojavila se potreba za uređajima koji u realnom vremenu mogu omogućiti kontrolu potrošnje, ispravnost priključka i brzi odaziv u slučaju incidenta. Potražnja za takvim uređajima u kontinuiranom je porastu, kako od strane marina i kampova tako i od strane njihovih posjetitelja, odnosno krajnjih korisnika – tvrdi Ana Baričić, direktorica tvrtke Marex elektrostroj. 

Photo: Marex elektrostroj

Kako bi ova usluga bila moguća, potrebno je komunikacijskom vezom spojiti sve ormariće s centralnim računalom te izraditi recepcijski softver za nadzor i kontrolu potrošnje električne energije i vode što je Marex elektrostroj ostvario u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu kroz natječaj Inovacijski vaučeri za MSP-ove. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosila je 100 tisuća kuna, a tvrtki su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 75 tisuća kuna.

Ovaj inovativni proizvod pridonosi i očuvanju okoliša a da ima izglede za dobar plasman na tržištu, potvrđuje i podatak kako se upravo ugrađuje u novu ACI marinu u Rovinju. Kako se djelatnost tvrtke Marex elektrostroj indirektno oslanja na poslovanje turističkog sektora, posebice nautičkog turizma, izlazak na međunarodno tržište u svrhu postizanja dugoročne opstojnosti i razvoja jedan je od osnovnih strateških ciljeva tvrtke. Stoga su u ovoj tvrtki nedavno realizirali još dva komplementarna projekta; kroz jedan su certificirali CE oznakom 17 proizvoda iz vlastitog proizvodnog asortimana. Prepoznajući važnost sudjelovanja na sajmu međunarodnog značenja, kroz drugi su se projekt predstavili na sajmu METSTRADE u Amsterdamu, koji u svijetu nautičkog turizma predstavlja ono što sajam u Ženevi predstavlja u automobilskoj industriji.

Photo: Marex elektrostroj

– Nakon završetka ovih projekata nastavili smo samostalno s poboljšavati naše proizvode i usluge. Tvrtka je u vlastitom angažmanu certificirala dva nova proizvoda a uz viziju širenja na europska i globalna tržišta, nastavljamo puni optimizma investirati u inovacije te razvoj ljudskih i tehnoloških potencijala  dodaje Baričić.

Priključni energetski ormari tvrtke Marex elektrostroj izrađuju se od četiri vrste materijala – beton, poliester, kamen i inoks. U ponudi je veliki broj gotovih modela, a ormari se mogu i dodatno dizajnirati i prilagoditi željama, potrebama i preferencijama kupaca. Samo na taj način poduzetnik može uspjeti na zahtjevnom globalnom tržištu.

– Sama riječ “poduzetan” sadržava u sebi cilj i opredjeljenje u životu – postaviti realan cilj, uporno raditi, preuzeti rizik i snositi odgovornost. Za mene biti uspješan znači prepoznati priliku, realizirati je i dijeliti uspjeh i zadovoljstvo sa svim sudionicima – zaključuje Ana Baričić koja je podjednako poduzetna i uspješna te je s punim pravom i ona jedna od „prvih25“ – kaže Baričić.

Darko Tomorad