Ultimatum Uljaniku: “Vratite novac ili ćemo naplatiti milijardu od jamstava”

Photo: Uljanik PR

PULA – Jan de Nul, belgijska tvrtka koja je naručitelj i kupac broda jaružala u pulskom Uljanik brodogradilištu, poslala je upravi Uljanika zahtjev za povratom uplaćenih avansa, a ako u roku od sedam dana pulska tvrtka ne plati taj novac, 922.899.169 kuna će se naplatiti od RH. Pregovori o dovršetku tog broda traju već više od godinu dana, a ovo je zadnji pokušaj Jan de Nula da primora Vladu i upravu na dogovor, inače kreće u naplatu od Uljanika i države.

“Elektronskom komunikacijom od dana 19. travnja 2019. godine kupac je najavio zahtjev za povratom avansnih uplata za novogradnju 500 – brod tipa usisno samopogonjeno jaružalo s kopačem”, navodi se u obavijesti koju je Uljanik brodogradilište objavilo u ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi.

Ako belgijska tvrtka na koncu i pokrene taj zahtjev, to bi državu moglo koštati 922.899.169 kuna na ime državnih jamstava, navodi Novac.hr. Ugovor za novogradnju 500 sklopljen je između ULJANIK-a d.d. i Dredging and Maritime Management SA (DMM) iz Luxembourga, tvrtke u vlasništvu grupacije Jan De Nul, navodi se u obavijesti, te se dodaje kako je “nakon višemjesečnih pregovora između kupca, institucija Republike Hrvatske i Uljanika d.d., kojima je umjesto povrata avansnih uplata cilj bio dovršetak gradnje u Uljanik Brodogradilištu ili alternativno, dovršetak gradnje u nekom od stranih brodogradilišta po izboru kupca, kupac je donio konačnu odluku o povratu svih avansnih uplata uvećanih za kamate”.

“Sukladno predmetnom Ugovoru o gradnji broda, Uljanik d.d. dužan je kupcu, u roku od sedam dana od zaprimanja zahtjeva u sjedištu Društva, izvršiti povrat avansnih uplata uvećanih za kamate pri čemu je povrat dijela avansnih uplata osiguran državnim jamstvima. Zainteresirane strane i dalje rade na pronalasku rješenja kojima bi se umanjila šteta za Republiku Hrvatsku i Uljanik d.d.”, stoji u priopćenju Uljanika.

PROČITAJTE JOŠ: I posljednji Uljanikov naručitelj izgubio strpljenje i donio velike probleme za državni proračun

Photo: Uljanik PR

Darko Horvat, ministar gospodarstva je u izjavi na novinare nakon sastanka predsjedništva HDZ-a ustvrdio kako pregovori s Jan de Nulom još traju i kako je, kada je moguća naplata jamstava u pitanju, “prejudicirati takve stvari vrlo opasno i neodgovorno”. Prema njegovim riječima, država je spremna za dovršetak broda i njegovo tegljenje izvan teritorijalnih voda platiti 30 milijuna eura (22 milijuna eura za dovršetak izgradnje broda i osam milijuna eura za trošak tegljenja), ali još “nije sve dogovoreno”. Horvat ističe i kako je siguran da će se sve riješiti u idućih 14 dana.

Međutim, nije jasno zašto ministar govori o 14 dana, kada je jasno kako Jan de Nul kreće u naplatu nakon sedam dana. Jednako tako se postavlja se pitanje zbog čega ministar tvrdi da je neodgovorno i opasno postavljati pitanje naplate jamstava, ako je Jan de Nul poslao službenu najavu glede naplate jamstava i to je objavljeno i na Zagrebačkoj burzi.

Frenki Laušić, Novac.hr