Kvarner zabilježio stopostotno povećanje turista tijekom Uskrsnih blagdana!

Foto: Boris Kačan

Na Kvarneru je tijekom Uskrsnih blagdana boravilo 28.500 gostiju koji su ostvarili 99.000 noćenja što je za velikih 100% više od 2018. godine, izvijestila je tamo Turistička zajednica Kvarnera.

Već i prema najavama kvarnerskih hotelijera, predstavnika kampova i općenito velikog broja djelatnika iz turističkog sektora, koje su prethodile Uskrsu, očekivali smo dobre i pozitivne brojke. Time Kvarner u razdoblju predsezone (u prva 4 mjeseca ove godine trenutno bilježimo 10% više noćenja) nastavlja u pozitivnom turističkom ozračju i rezultatima, što je u posljednjih nekoliko godina i glavni cilj svih kvarnerskih turističkih djelatnika.

Prema službenim podacima sustava eVisitor, tijekom 4 blagdanska dana (od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka) na Kvarneru je boravilo 28.500 gostiju koji su ostvarili 99.000 noćenja što je za čak 100% više kada usporedimo sa Uskrsnim blagdanima u 2018. godini.

Rab / Photo: Dražen Kasprek

Da je tijekom Uskrsa ove godine na Kvarneru boravio rekordan broj gostiju, dokazuju nam i usporedbe s 2017. ili 2016. godinom. Tako je ove godine ostvareno 37% više noćenja u odnosu na 2017. godinu, kada su Uskrsni blagdani bili u istom periodu mjeseca travnja i čak nevjerovatnih 147% više u odnosu na 2016. godinu, kada su Uskrsni blagdani padali krajem mjeseca ožujka.

U više od 100 otvorenih hotela i čak 25 kampova, te velikog broja kuća za odmor i apartmana, boravili su gosti iz Njemačke, Hrvatske, Austrije, Italije i Slovenije. Pri tome njemački gosti su ostvarili 25% od ukupnog broja noćenja, dok su domaći gosti i gosti iz Austrije ostvarili po 14% od ukupnog broja noćenja, a gosti iz Italije 11%.

Najviše noćenja ostvareno je na otoku Krku (32.300), zatim Opatijskoj rivijeri (23.400), na otoku Lošinju (15.500), Crikveničko-vinodolskoj rivijeri (10.000), Rijeci i okolici (6.300), na otoku Rabu (5.500), na otoku Cresu (5.300) te u Gorskom kotaru (850).    

Opatija / Photo: Boris Kačan

U hotelima, kojih je najviše bilo otvoreno na Opatijskoj rivijeri, ostvarena je gotovo polovica noćenja (49.000). U objektima u domaćinstvu je ostvareno 23.000 noćenja, a u kampovima, najvećim dijelom onima na kvarnerskim otocima, 22.000 noćenja.

U duhu Uskrsnih blagdana, kvarnerski domaćini diljem regije pripremili su veliki broj događanja za goste, od onih tradicionalnih kulturno-zabavnih do gastronomskih, vjerskih i aktivnosti u prirodi.

 

– Iz godine u godinu Turističkoj zajednici Kvarnera, zajedno sa sustavom turističkih zajednica i našim turističkim gospodarstvom, glavni fokus je stvaranje motiva dolazaka gostiju na Kvarneru u vrijeme pred i posezone.

U zadnjih 8 godina, ako gledamo samo razdoblja predsezone govorimo o skoku od čak 90%, dok smo u ukupnom broju noćenja za isti period ostvarili porast od 50%. Ovaj izraženi trend porasta broja gostiju, kako stranih tako i domaćih, pokazuje nam da imamo dobro postavljenu Strategiju razvoja na kojoj se temelje naše aktivnosti i programi s naglaskom na popunjavanje razdoblja van glavne ljetne turističke sezone.

Nastupi na ovogodišnjim sajmovima i prezentacijama na našim najjačim tržištima – Njemačkoj, Austriji, Italiji i Sloveniji – dali su nam dobar uvid u početak ove turističke godine i što turistički djelatnici na Kvarneru mogu očekivati.

Iako će turistička 2019. godina biti izazovna mnogim destinacijama, najave naših partnera potvrđuju kako interes gostiju, posebice iz Njemačke, za Kvarnerom neće jenjavati – izjavila je direktorica TZ Kvarner, dr.sc. Irene Peršić Živadinov

I.B.