Vrlo ozbiljne pripreme za Dane masline

Foto: Pixabay

ZADAR/PAŠMAN – Sve je spremno za 21. izdanje manifestacije Dana masline 2019., koje će se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, odvijati u subotu i nedjelju 27. i 28. travnja u Zadru i na otoku Pašmanu. Dvodnevni program vrvi od zanimljivih događanja, a s najviše nestrpljenja maslinari isčekuju subotu navečer za kada je u restoranu i na teresi zadarskog JK Uskok na Vitrenjaku zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona.

– Dovršili smo ocjenjivanje ulja  kaže Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela Zadarskog zavoda za javno zdravstvo.

Kvaliteta važnija od masovnosti

– Od ukupno 156 uzoraka iz svih hrvatskih jadranskih županija, po prvi put i iz BiH, 85 posto ulja su u kategoriji ekstradjevičanskih. Znači, unatoč nepovoljnoj maslinarskoj godini, sve više maslinara naučilo je proizvesti maslinova ulja visoke kakvoće.  Koriste agrotehničke mjere u uzgoju maslina, proizvode zdrav plod, beru u optimalnim terminima, odmah prerađuju masline te ulje skladište i čuvaju na primjeren način – kaže Erceg.

Predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar ističe da je za Dane masline važnije kvaliteta nego masovnost. Kroz sve ove godine koliko manifestacija traje postignut je visok stupanj međusobnog povjerenja između maslinara i organizatora. Obilazeći podrume i uzimajući uzorke izravno iz spremnika maslinara stručnjaci Zavoda su na licu mjesta poučavali maslinare kako proizvesti i čuvati ekstradjevičanska ulja što je dalo rezultate. Iz godine u godinu maslinari su proizvodili bolja ulja tako da je prestala potreba za izravnim uzorkovanjem, kaže Pucar i pojašnjava kako je s vremenom masovnost prerastala u kvalitetu. To se već zna pa ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve vjerodostojnija.

– Osim toga, sudjelovanje na ovoj manifestaciji je i financijski prihvatljivo. Maslinari dostave po litru ulja na ocjenjivanje, a kemijska i senzorske analiza s kotizacijom ukupno iznose 200 kuna. Za tih 200 kuna, uz medalje i priznanja za svoja ulja, maslinari  puna dva dana sudjeluju u raznim događanjima, druže se i razmjenjuju iskustva, besplatno jedu i piju, a sve je to moguće jer – nema luksuza. Dani masline se ne odvijaju u hotelima visoke kategorije nego u prirodnom okruženju – kaže Benito Pucar ne krijući zadovoljstvo što će i skorašnje 21. izdanje Dana masline proteći u brojnim događanjima  i druženju maslinara i uljara.

Photo: Domagoj Blažević

Predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar ističe da je za Dane masline važnije kvaliteta nego masovnost. Kroz sve ove godine koliko manifestacija traje postignut je visok stupanj međusobnog povjerenja između maslinara i organizatora. Obilazeći podrume i uzimajući uzorke izravno iz spremnika maslinara stručnjaci Zavoda su na licu mjesta poučavali maslinare kako proizvesti i čuvati ekstradjevičanska ulja što je dalo rezultate. Iz godine u godinu maslinari su proizvodili bolja ulja tako da je prestala potreba za izravnim uzorkovanjem, kaže Pucar i pojašnjava kako je s vremenom masovnost prerastala u kvalitetu. To se već zna pa ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve vjerodostojnija.

– Osim toga, sudjelovanje na ovoj manifestaciji je i financijski prihvatljivo. Maslinari dostave po litru ulja na ocjenjivanje, a kemijska i senzorske analiza s kotizacijom ukupno iznose 200 kuna. Za tih 200 kuna, uz medalje i priznanja za svoja ulja, maslinari  puna dva dana sudjeluju u raznim događanjima, druže se i razmjenjuju iskustva, besplatno jedu i piju, a sve je to moguće jer – nema luksuza. Dani masline se ne odvijaju u hotelima visoke kategorije nego u prirodnom okruženju – kaže Benito Pucar ne krijući zadovoljstvo što će i skorašnje 21. izdanje Dana masline proteći u brojnim događanjima  i druženju maslinara i uljara.

Photo: Pixabay

Godišnje nagrade i priznanja

Prvog dana, 27. travnja, odmah nakon svečanog otvaranja u zadarskoj Gradskoj loži, bit će uručena godišnja priznanja 20. Međunarodnih Dana Masline Zadar 2018. Evo dobitnika: Priznanje “Dr. sc. Ante Medin” dobiva Prof. dr. sc. Frane Strikić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i  uljarstvu. Priznanje “Stanko Ožanić” uzornom maslinaru bit će uručeno OPG-u Budislav Mađerić iz Pašmana. Priznanje “Maslinarsko srce” ove godine ide OPG-u Nele Čirjak. Obitelj ima prebivalište u Zagrebu, a podigli su uzorne ekološke maslinike u Popovićima i Karinu Donjem kod Benkovca. Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva  dobit će Katja Šimac, urednica poljoprivredne emisije Agrosvijet. Priznanje “Maslinarska nada Zadarske županije” pripalo je Mati Duševiću koji nastavlja i razvija obiteljsku tradiciju uspješnog maslinarstva i uljarstva u Ljupču kod Ražanca.

Maslinarski marendin na Narodnom trgu

Za Maslinarski marendin koji će se održati na Narodnom trgu u subotu 27. travnja s početkom u 11,30 sati raspituju se mnogi. Žele se uključiti i sudjelovati, kaže Benito Pucar. Marendin kao i Žgvacet osmislio je zadarski novinar i urednik Nedjeljko Jusup, a  izvedba je i ove godine povjerena profesoru kuharstva Renatu Kraljevu. On će sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati tradicionalno jelo – varivo od leće, slanutka i orza za oko 500-600 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju “iz liburnskih vremena” posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja.

Više pročitajte OVDJE.

I.B.

Vaš komentar