Svečane obljetnice Brigade i Bojne Pauci u Splitu, vojska najavila dijeljenje graha

Photo: MORH/ J. Kopi / Facebook

U Splitu i Kninu obilježit će se 28. obljetnica osnutka 4. gardijske brigade Pauci i 12. obljetnica ustrojavanja 3. mehanizirane bojne Pauci.

Svečano obilježavanje 28. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Pauci i 12. obljetnice ustrojavanja 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske održat će se se u nedjelju, 28. travnja 2019. u Kninu i Splitu.

Svečanim obljetnicama nazočit će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov.

Tim povodom, u Kninu će se s početkom u 9.30 sati održati svečana ceremonija otkrivanja imena vojarne “4. gardijske brigade Pauci” i otkrivanja spomen sobe gdje će izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH položiti zajednički vijenac.

U Splitu, s početkom u 11.30 sati održat će se svečani mimohod pripadnika Hrvatske vojske i hrvatskih branitelja.

Također, ispred Spomen kapelice „Sveti Križ“ Dračevac s početkom u 16.45 sati održat će se svečana ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne „Pauci“.

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu s početkom u 18.30 sati, održat će se Svečana akademija i promocija poštanske marke 4. gardijske brigade Pauci.

Nakon izložbe naoružanja, dijelit će se vojnički grah

Iz Ministarstva obrane stiglo je i dodatno priopćenje za građane u kojem stoji da će u subotu i nedjelju, 27. i 28. travnja 2019. tijekom dana na splitskoj rivi (Obala Hrvatskog narodnog preporoda, Obala lazareta te Gat sv. Nikole) bit će izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske, a u nedjelju, 28. travnja dijelit će se i vojnički grah.

Photo: MORH / M.Čobanović

PRELIMINARNI PROGRAM:

KNIN, 28. TRAVANJ 2019.

8.30 – 9 sati  Otkrivanje amblema (imena vojarne) „4. gardijske brigade Pauci“

9.40 – 10 sati  Svečana ceremonija otvaranja spomen sobe u vojarni „4. gardijske brigade Pauci“

SPLIT, 28. TRAVANJ 2019.

11 – 11.15 sati  Vojno-akrobatski ceremonijalni program Počasno-zaštitne bojne, Obala Hrvatskog narodnog preporoda

  1. 30 – 11.45 sati   Svečani mimohod pripadnika Hrvatske vojske i hrvatskih branitelja (HNK Split-Marmontova ulica-Obala Hrvatskog narodnog preporoda)
  2. 45 – 17.15 sati  Svečana ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mb „Pauci“, ispred Spomen kapelice „Sveti Križ“ Dračevac
  3. 30 sati  Svečana akademija i promocija poštanske marke 4. gardijske brigade „Pauci“, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika