Zadarska vijećnica ministru Mariću: “Ne spadam u ‘bandu’, ali vas pitam: zašto su vam stepenice u moru?”

Photo: Facebook/Youtube/Screenshot

ZADAR – Zadarska oporbena vijećnica Marjana Botić već je u nekoliko navrata javno progovarala o problemima vezanim za pomorsko dobro. Najnoviji javni upit poslala je ministru državne imovine Goranu Mariću.

– U sklopu politike Akcije mladih i nezavisnih, a koja zastupa nultu sumnju a poglavito stopu na nezakonitost u institucijama Republike Hrvatske nismo mogli pa ne primjetiti ne tako minoran detalj u vezi pitanja vile ministra državne imovine G. Marića a koji se odnosi na stepenice koje se nalaze na pomorskom dobru Republike Hrvatske.

Na pomorskom dobru nije dozvoljena nikakva gradnja osim ukoliko nije izdana koncesijska dozvola koja uključuje pravo građenja. Zanima nas je li to ovdje slučaj i ako je kako je privatna osoba dobila koncesijsku dozvolu? Po zahtjevu ili je sukladan Prostornom planu Splitsko Dalmatinske županije u što osnovano možemo posumnjati budući da granice pomorskog dobra u velikom dijelu nisu uopće određene a  da bi se nešto tako komplicirano kao koncesija moglo uopće ishoditi. Stoga smo poslali upite Ministru i Hidrograđevinskoj inspekciji Splitsko Dalmatinske županije – kaže Botić.

Pismo Marjane Botić ministru Goranu Mariću prenosimo u cijelosti:

“Ministre državne imovine Gorane Mariću,

Oporbena vijećnica sam u Županijskoj skupštini Zadarske županije koja se dugi niz godina bavi zaštitom i očuvanjem pomorskom dobra.

Smatram da Vi kao ministar državne imovine morate prednjačiti ne samo u poštivanju zakona Republike Hrvatske nego i u etičkim i moralnim načelima kojima bi te se pri tome trebali voditi.

Činjenica je međutim da je Vaša partija moral i etiku srozala u glib, a dostojanstvo i zakonitost postaju sprdnja u obliku sintagme „neka institucije rade svoj posao“.

Na osnovi političkih iskustava sa Vašom partijom nažalost jasno je da se nalazimo suprotnoj situaciji i da institucije uopće ne rade svoj posao –te svjedočimo kako zakoni RH često ne vrijede jednako za sve građane RH, a osobito ne za one koji imaju partijsku iskaznicu. Tužno ali nažalost istinito.

Zato nam preostaje samo pred javnosti ispitivanje držite li se bar približno propisanih normi. Pri tome držim da oni koji spadaju u dužnosnike, osobito vi koji ste ministri/ministrice morate biti prvi u njihovom besprijekornom provođenju: kako u domeni vaših poslova tako i privatno jer bi trebali biti prvi među jednakima i pokazatelj da u Hrvatskoj imamo nultu toleranciju na korupciju i zloupotrebu institucija.

Stoga Vas obavještavam da sam na osnovi fotografija primijetila da stepenice Vaše vile koju ste zaboravili navesti u realnoj vrijednosti, a koju ste kupili prije sedam godina kako kažete, vode ravno do pomorskog dobra (mora). Na pojasu pomorskog dobra zabranjena je gradnja bez koncesijske dozvole pa Vas obavještavam da sam uputila upit hidro građevinskoj inspekciji Splitsko Dalmatinske županije o pitanju legalnosti tih stepenica.

Voljela bih prije njihovog nalaza dobiti i Vaš javni odgovor o tome.

Jer ja definitivno ne spadam u „bandu“ i „huškače“ protiv koje se (navodno) borite. Dapače borim se za zakonite i pravedne odnose osobito na pomorskom dobru svim svojim silama već dugi niz godina i upravo su mi najsporniji bili pri tome potezi Agencije za ugljikovodike u vrijeme kad je u nadležnom ministarstvu bio sadašnji koalicijski partner Vaše partije Ivan Vrdoljak kojeg sam zbog zloupotrebe ovlasti, gospodarske i sigurnosne ugroze interesa Republike Hrvatske još 2015. godine zajedno sa nekolicinom hrabrih aktivista (kažem hrabrih jer i onda kao i sad zbog svog aktivizma na području zaštite resursa Republike Hrvatske dobivamo samo ugrozu naših obitelji i života od raznih bandita i huškača kako ste se Vi to izrazili pa ih i ja valjda mogu takvima nazvati), uglavnom zloupotreba pomorskog dobra i ostalo prijavljeno je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

To navodim jer pokazuje da mi/nam nije bitna partijska pripadnost (tada je stranka Ivana Vrdoljaka bila koalicijski partner u Milanovićevoj vladi) nego se vodim(o) isključivo zaštitom interesa Republike Hrvatske osobito mora, otoka i obale.

Stoga Vas molim za ozbiljan odgovor u pogledu stepenica koje se nalaze na dijelu pomorskog dobra Republike Hrvatske, a vode do Vaše vile. Bez osobnih napada na mene ili moje kolege iz oporbenog Kluba.

Srdačan pozdrav,

Mr.sc. iur. Marjana Botić”

Na pismo ministru Mariću u post scriptumu dodaje još: “Ako su točne izjave prenesene u medijima, kako vilu oko čijih se stepenica u more ovdje raspitujem, iznajmljujete, mogu li Vas pitati o tome koliko ste pristojbi za iznajmljivanje platili u prošlim godinama i gdje se rečene mogu pogledati?”

D.G.