Hidrobaza, plaža koju Grad Pula četiri godine dovodi u red

PULA – Hidrobaza je danas moderno uređena gradska plaža koja svake godine privlači sve više Puležana i turista, a sustavna ulaganja u razvoj cjelokupnog Štinjana rezultiraju povećanjem kvalitete življenja stanovnika 

Sanitarni čvorovi s tuševima, muškim i ženskim kabinama te kabinama za osobe sa smanjenom pokretljivošću, ali i onima za presvlačenje male djece, postavljeni su ovog tjedna na plaži na Hidrobazi koja će spremno dočekati kupališnu sezonu i više tisuća kupača koji je svake godine posjećuju. Slijedi uređenje zone oko sanitarnih čvorova – izrada rampi i postava rukohvata kako bi se svim korisnicima, a naročito osobama smanjene pokretljivosti te osobama s invaliditetom, omogućio nesmetan i siguran pristup objektima, te stavljanje istih u funkciju, priopćili su iz Grada Pule.

SMART rasvjeta, bežični internet, novo zelenilo 

Osim sanitarnih čvorova, plaža će imati i SMART rasvjetu s ugrađenim regulatorom za smanjenje intenziteta svjetlosti u noćnim satima te će se omogućiti bežični pristup internetu – WiFi. Zbog sve većeg broja posjetitelje koji na plažu dolaze biciklima, između ostalog, postavljeni su stalci za bicikle, a kako bi cjelokupno područje bilo što urednije i ugodnije za boravak povećan je i broj košarica za otpatke, među kojima će do početka sezone biti postavljene i one za selektivno prikupljanje otpada.

Područje plaže na Hidrobazi dijelom je već obogaćeno novim zelenilom, prvenstveno stablima koja će stvoriti ugodan hlad, a dio zelenog fonda još će se posaditi. Sveukupno projekt hortikulturnog uređenja sačinjava 60 stabala, 50 grmova te srednje visokog bilja i niskih trajnica.

– Uređeno javno dobro koje će svim našim sugrađanima nuditi još ugodniji boravak na omiljenoj plaži uz kvalitetne sadržaje glavni je razlog zašto smo uopće krenuli u ovu dugogodišnju investiciju. Sami građani plažu na Hidrobazi danas pozitivno ocjenjuju, a njihovo mišljenje najvjerodostojnija je povratna informacija o učinjenom te vodilja u daljnjim planovima – istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Photo: Grad Pula

U dosadašnje uređenje Hidrobaze uloženo je više od 11,7 milijuna kuna od čega je Grad Pula izdvojio oko 8,6 milijuna kuna, dok je ostatak financiran bespovratnim sredstvima dobivenim od strane Ministarstva turizma. Ovogodišnja faza uređenja, koja je pred završetkom, predstavlja investiciju od dodatnih tri milijuna kuna od čega je, temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. godini, odobren iznos sufinanciranja od 480 tisuća kuna, a ostatak sredstava osiguran je iz gradskog proračuna.

Uloženim sredstvima dosad je uređen obalni dio plaže, izgrađena su stabilizacijska pera sa školjerama, izvedene su rampe i sunčališta prilagođena osobama s invaliditetom te osobama smanjene pokretljivosti, postavljene su svlačionice, urbana oprema, asfaltiran je centralni prolaz, uređen je i okolni prostor za pristup vozilima, izgrađena je riva i uređena šetnica te je uklonjena ograda prema Valbandonu kako bi posjetitelji imali kontinuitet nesmetanog kretanja cijelim obalnim pojasom. Plaža je obogaćenja sportskim sadržajima na pijesku te je postavljena potrebna komunalna infrastruktura.

I.B.