Nizozemska tvrtka tuži Jadroliniju i traži 30 milijuna eura odštete

Foto: Morski.hr

RIJEKA – Brodograditeljska tvrtka Thecla Bodewes tužila je Jadroliniju pred Trgovačkim sudom u Rijeci zbog odustajanja Jadrolinije od već zaključenog javnog natječaja za nabavu dva polovna katamarana vrijedna 14,7 milijuna eura, na kojemu je Thecla Bodewes odabran kao najpovoljniji.

Nova je to epizoda u aferi oko nabavke četiri katamarana, dva nova i dva polovna, koja je izbila nakon što su u javnost procurili mailovi iz Jadrolinije iz čijeg sadržaja se može posumnjati da je s tvrtkom Damen, od koje je na koncu kupljen samo jedan novi katamaran, unaprijed dogovarana cijena plovila, odnosno uvjeti natječaja, piše Novi list.

Afera je kulminirala na jesen prošle godine, kada je Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo kaznenu prijavu protiv bivšeg člana Uprave Jarolinije Predraga Govorčina, za kazneno djelo prijetnje sada već također bivšem članu Uprave Anti Vranješu, koji je upozoravao na nepravilnosti u natječaju za kupnju plovila. Nakon napisa u Novom listu, odukom Nadzornog odbora Jadrolinije, obojica su bila smijenjena, zbog “nefunkcioniranja Uprave”, no na čelu Uprave ostao je predsjednik David Sopta, koji slovi za osobu od povjerenja premijera Andreja Plenkovića.

– Jedna od glavnih zadaća Uprave je bila nabava novih brodova. Ovaj postupak koji je rađen u Jadroliniji nije bio onakav kakav sam htio i kakav je trebao biti. Znači – nije bio transparentan. To sam vidio i s tim sam upoznat, komentirao je još prošle godine natječaj za nabavku katamarana ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je, tvrde upućeni krugovi, još tada tražio smjenu cijele Uprave Jadrolinije, no na kraju su smijeneni samo Govorčin i Vranješ, dok je Sopta ostao za kormilom tvrtke.

Marinko Glavan, Novi list