Proslava obljetnice Brigade i Bojne Pauci u Splitu

Photo: MORH/M. Čobanović

SPLIT – Vidimo kako narod voli svoju vojsku, a to je nešto čemu smo svjedočili i u Domovinskom ratu. I drago  mi je što je ova Vlada osnažila taj odnos naroda i Hrvatske vojske, jer bez potpore naroda, nema ni jake vojske, rekao je ministar Krstičević.

Svečano obilježavanje 28. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Pauci i 12. obljetnice ustrojavanja 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene održalo se u Splitu u nedjelju, 28. travnja 2019. godine.

U ozračju svečanosti povodom obilježavanja 28. obljetnice ustrojavanja 4. gbr Pauci, ispred Spomen kapelice “Sveti Križ” Dračevac, održana je svečana ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci.

Svečanoj ceremoniji uručenja beretki prethodila je misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 4. gardijske brigade koju je predvodio vojni kapelan fra Božo Ančić.

Photo: MORH/M. Čobanović

Novim pripadnicima 3. mb Pauci, beretke su uručili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik 3. mehanizirane brigade Pauci bojnik Samir Mršić i dopredsjednik Udruge 4. gbr Pauci Miljenko Modrić.

U svom obraćanju, general Kundid kazao je kako se kroz dostojanstveno obilježavanje ovakvih obljetnica i događanja, promiču vrijednosti hrvatske vojne tradicije i čuvaju sjećanja na izvrsnost vojnih pobjeda u Domovinskom ratu.

– Kao pripadnike Pauka, obvezujem vas na postignuća, jer samo se kroz postignuća možete odužiti svojim prethodnicima, a nasljednike zadužiti – poručio je Kundid novim pripadnicima.

U ovoj prigodi, fotograf Šime Strikoman snimio je milenijsku fotografiju u obliku grba 4. gardijske brigade, a posjetitelji su imali prilike vidjeti i doskok padobrana aerokluba Sinj.

Photo: MORH/M. Čobanović

Svečani mimohod Hrvatske vojske i hrvatskih branitelja

Također, obljetnice Brigade i Bojne Pauci obilježene su i svečanim mimohodom pripadnika Hrvatske vojske i hrvatskih branitelja splitskom rivom na kojem su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, a pridružili su im se i predstavnici lokalnih vlasti.

Tako je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban zahvalio Hrvatskoj vojsci na angažmanu u pomoći civilnom stanovništvu i pripadnicima 4. gbr čestitao njihov dan.

– Kako su bili udarni u ratu, tako su i danas predvoditelji niza humanitarnih, socijalnih i drugih aktivnosti. Hvala im jer nam pokazuju ono što nam je u ovome trenutku zaista najpotrebnije, a to je – zajedništvo.

Istaknuvši nemjerljiv doprinos legendarnih Pauka u stvaranju hrvatske države, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je kako su građani grada Splita još jednom dokazali koliko im znači ova legendarna brigada.

– Uvijek govorim kako Split ima mnoge biljege, ali jedan od najznačajnijih i jedan na koju smo najponosniji je upravo 4. gardijska brigada – rekao je Opara.

U sklopu prigodnog programa, pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli su pokazni vojno-akrobatski program, a posebnu čestitku 4. gardijskoj brigadi uputila je akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”.

Photo: MORH/M. Čobanović

Taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske na splitskoj rivi

Na širem području Obale Hrvatskog narodnog preporoda i Obale Lazareta također je organiziran i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske koje su tijekom vikenda obišli brojni građani.

Izloženo naoružanje razgledao je i ministar Krstičević koji je istaknuo kako je upravo ono dokaz da Hrvatsku čuva moćna i respektabilna vojska te najavio daljnje ulaganje u njezino opremanje i modernizaciju.

– Vidimo danas ovdje kako narod voli svoju vojsku, a to je nešto čemu smo svjedočili i u Domovinskom ratu. I meni je drago da je ova Vlada osnažila taj odnos naroda i Hrvatske vojske, jer bez potpore naroda, nema ni jake vojske – zaključio je.

Ministar Krstičević, govoreći o povezanosti Hrvatske vojske i naroda te njezinog doprinosa u stvaranju samostalne i slobodne države, prisjetio se i poznatog poklika pripadnika 4. gbr: „Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja“ te istaknuo kako je upravo crvena beretka, simbol izborene slobode.

– Još jednom danas čestitam svim pripadnicima 4. gardijske brigade rođendan, čestitam svima onima koji nose ovu brigadu u srcu. Ova brigada je simbol i grada Splita i cijele Dalmacije i uistinu, cijela Dalmacije njome se ponosi – rekao je ministar Krstičević i naglasio kako se najveća zahvalnost, mora uputiti poginulim hrvatskim braniteljima.

D.G.