2 min. čitanja

GUARDIAN Hrvatski svjetionik među 15 top mjesta u Europi za boravak u izolaciji

GUARDIAN Hrvatski svjetionik među 15 top mjesta u Europi za boravak u izolaciji
Sveti Ivan na Pučini – Foto: Jurica Gašpar

ROVINJ/SVETI IVAN NA PUČINI – Većina ljudi danas razmišlja o odlasku na osamu i boravak u izoliranom prostoru. Bijegom u planine, šume ili na debelu morsku pučinu, nastojimo napuniti baterije kako bi u civilizaciji normalno funkcionirali. Engleski Guardian sastavio je tako listu od 15 najboljih mjesta za boravak u izolaciji, među kojima se nalazi i jedan hrvatski svjetionik.

Sveti Ivan na Pučini koji se nalazi nedaleko od Rovinja u Istri i najjužniji je otočić obližnjeg arhipelaga, našao se tako u društvu izoliranih mjesta koje bi rado posjetili i Englezi. Osim hrvatskog svjetionika, odabrali su još: kuću za učitelje na Farskim otocima, planinarski dom na Kreti, kuću na štulama u Norveškoj, kuću na drvetu u Francuskoj, smještaj u prozirnom balonu na 700 m nadmorske visine u Francuskoj, kabine na obali jezera u Finskoj, farmu organskih proizvoda u Italiji, skijanje ili pješačenje u Švicarskoj, drvenu kuća koju zovu “drveno čudo” u Bugarskoj, eko utočište u kući izgrađenoj na starom kamionu u Portugalu, saunu u švedskoj šumi, planinsko utočište u Španjolskoj i lučku kuću u Irskoj.

Photo: Jurica Gašpar

U zgradi svjetionika Sveti Ivan na Pučini nalaze se dva dvosobna stana i fantastičan pogled na more iz 23-metarske kule. Svjetionik ima spremnik za vodu i solarnu energiju, ali novinari Guardiana ističu da nema wi-fi. Treba li internet modernom robinzonu nekome tko bježi na ovakvu vrstu osame, to je već stvar osobne procjene.

Tu su dvije male plaže na suprotnim stranama otočića i pogodne su za kupanje jer more nije duboko, a kamene ploče su idealne za sunčanje. Ovo je dobro mjesto za ribolov, ronjenje i uočavanje dupina. Opskrbu za boravak na otočiću treba napraviti u Rovinju, koji je 30-45 minuta udaljen brodom, ovisno o vremenu, piše Guardian.

Photo: Jurica Gašpar

Iako ima daleko izoliranijih otočića i svjetionika na Jadranu, prema opisanim karakteristikama svake pojedine lokacije, ovaj “bijeg od stvarnosti” samo je fiktivan, jer na svim ovim mjestima pronaći ćete blagodati života civilizacije. Izolirani ćete biti – samo od ljudi, a to ima i svoju cijenu koje su u ovom slučaju od 50 do 200 eura za noć. Boravak na Svetom Ivanu na Pučini u prosjeku košta 120 eura za jedno noćenje, a s obzirom da morate ostati minimalno 2-3 noći, čini se da je hrvatska vrsta izolacije i najskuplja.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.