Poziv na čišćenje podmorja Splita uoči blagdana sv. Duje: “Čistimo da i more slavi”

Foto: Ivana Nobilo / Ilustracija

SPLIT – Uoči proslave blagdana splitskog zaštitnika sv. Duje, na sebi svojstven način, Udruga Podvodnih Aktivnosti Rostrum i Turistička zajednica Split, odlučili su se organizirati ekološku akciju pod nazivom “Čistimo da i more slavi“ s ciljem uređenja podmorskog dijela naše baštine i nasljeđa. Akcija koja se održava dan uoči slavlja sv. Duje, svojevrsni je nastavak akcije „Čist Božić i Bistra Nova Godina“ koja se niz godina održava u vrijeme Božića na splitskim plažama. 

Proslava blagdana Sv. Duje, zaštitnika grada Splita, dan kada se svaki stanovnik prisjeti svega onoga što je lijepo u našim životima u gradu pod Marjanom. Na ovaj dan se svi odmaknu od svakodnevice i barem na kratko veličaju našeg zaštitnika i sve što nam je povjerio na čuvanje.

PROČITAJTE JOŠ: Stotinu ronioca bilo je potrebno da očiste podmorje ispred splitske plaže

Photo: : Ivana Nobilo

Dok je ovaj dan idealna prilika za spustiti se do rive i poviriti što ima novog u ponudi na tradicionalnim štandovima, poslušati razne prigodne koncerte, predstave i naravno vatromet, ujedno je i prilika za prisjetiti se svega što bi trebali i mogli odgovornije raditi kako bi sačuvali grad za buduće naraštaje.

Prošlog Božića članovi udruge upoznali su javnost s ne tako lijepim licem splitske ljepotice, popularnom plažom Žnjan. Rđavi vodokotlići, bojleri, cipele raznih boja i veličina, plastične ambalaže; nerijetko starije od nekih članova udruge, velikog broja češljeva; nepoznatog podrijetla i šarenilo gumica za kosu, ukrasi su koji ugrožavaju život u dubini. Iako se tijekom božićne akcije znatna količina otpada uklonila, daljnjim pregledom terena detektirano je još nekoliko zona kojima je pod hitno potrebna sanacija.

PROČITAJTE JOŠ: SLIKA SPLITA KAKVU NE ZNATE: Ovako izgleda podmorje popularne splitske plaže

Photo: UPA Rostrum Split

Ekološka akcija “Čistimo da i more slavi“ koja će se održati 06. svibnja u 16:30 na plaži Žnjan predstavlja zahvalu svemu onome što nam je naš zaštitnik ostavio u nasljeđe ali i upozorenje na važnost očuvanja za nadolazeće generacije.

Zato ovu Sudamju, odazovimo se pozivu Svetog Duje i u organizaciji Udruge Podvodnih Aktivnosti Rostrum i Turističke zajednice, pokažemo da Sveti Duje nije jedini zaštitnik Splita, nego da je to svatko od nas, pozivaju organizatori.

A kako je to izgledalo prošlog Božića i što su sve Splićani bacali u more, pogledajte u fotogaleriji.

Fedra Dokoza, UPA Rostrum