Veslači Oxforda, Cambridgea i Splita za vikend na regati “Sveti Duje”

Photo: Morski.hr

SPLIT – U Gradu pod Marjanom još će se jednom tradicionalno okupiti ponajbolji europski sveučilišni osmerci, koji će sudjelovati na punoljetnom, osamnaestom izdanju Međunarodne veslačke regate „Sveti Duje“ te na taj način sportski uveličati proslavu dana grada Splita.

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, program ovogodišnje Međunarodne veslačke regate „Sveti Duje“ tradicionalno će uključivati utrku sveučilišnih osmeraca, koja će se održati u subotu, 4. svibnja na regatnoj stazi u Spinutu, zabavu Lightouse disco iste večeri te Utrku legendi Oxforda, Cambridgea i Splita, koja će se održati dan kasnije, u nedjelju 5. svibnja u splitskoj luci, piše Dalmacija danas.

– Ova je Regata postala dio identiteta proslave blagdana Svetoga Dujma i nešto što je tradicionalno očekivano među našim sugrađanima i svim turistima, zahvaljujući radu svih uključenih u organizaciju. Nama je kao Gradu osobito stalo do činjenice da i nakon osamnaest godina, odnosno punoljetnosti ove Regate, velik broj sudionika i dalje zadržava poveznicu sa Splitom. Vjerujem kako će i ove godine biti dobar odaziv te da će ova regata postići ono što treba, a to je da pobijedi najbolji, ali i da se njenim održavanjem hrani sportski duh koji karakterizira grad Split – poručila je zamjenica gradonačelnika Grada Splita, Jelena Hrgović Tomaš.

Uz dvije velike engleske ekipe, odnosno Oxford i Cambridge, na Regati će nastupati i posade iz Njemačke, odnosno sveučilišta iz Aachena, koje je prije tri godine i slavilo, a tu je i ekipa sveučilišta iz Hamburga. U Split iz Poljske dolaze posade sveučilišta Jagielloninan i Akademia Górniczo-Hutnicza, obje iz Krakova, dok će hrvatske boje braniti posade Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Dubrovniku te naravno, domaće ekipe Sveučilišta u Splitu.

– Ugostiti u našemu gradu najjače veslačke posade sveučilišta Oxford i Cambridge pokazuje koliko je naša sredina cijenjena u očima onih koji dolaze ovdje. Zahvaljujem svima uključenima u organizaciju na odličnome poslu i poručujem kako se od Sveučilišta u svakom pogledu i dalje može očekivati potpora. Kako upravo u vrijeme održavanja Regate u Splitu organiziramo sastanak Rektorskog zbora, drago mi je da će i predstavnici drugih naših sveučilišta, kao i ostali dragi gosti moći uživati u ovom događaju – poručio je rektor Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Dragan Ljutić istaknuvši ponos na ovu splitsku akademsku veslačku tradiciju.

Inače, u ovogodišnjem je izdanju te najslavnije veslačke utrke na svijetu, održanom 7. travnja na rijeci Temzi, Cambridge slavio nad Oxfordom za jednu duljinu čamca.

– Naša regata polako postaje jedno mjesto okršaja najboljih sveučilišnih osmeraca u Europi, a to pokazuje i činjenica kako je događaj od nedavno pod patronažom Europske sveučilišne sportske federacije (EUSA). Ove godine ćemo ugostiti i najtrofejnijeg veslača The Boat Racea, James Cracknella koji se može pohvaliti olimpijskim zlatom iz Sydneya i Atene, kao i sa šest titula prvaka svijeta, a koji je ove godine kao 46-ogodišnjak bio najstariji veslač u povijesti koji je veslao na The Boat Raceu i ujedno ga osvojio. Zanimljivo je kako mu je upravo na dan Utrke legendi, 5. svibnja ujedno i 47. rođendan, ali ne vjerujem kako će mu braća Skelin i Boraska pokloniti laganu pobjedu – rekao je zlatni olimpijac iz Sydneya 2000. i veslačka legenda Oxforda Luka Grubor

– Kao i svake godine, na osobnoj razini moram zahvaliti svim volonterima koji se konstantno uključuju u ovaj projekt, jer iza kulisa leži ogromna količina posla, ali uz nas su već godinama desetine volontera pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, a osobito iz Splita, koji omogućuju operativni nastanak ove Regate – ističe Grubor.

Dalmacija danas