Kaos kod Rogoznice, sike betonira tko god stigne

Photo: Facebook/Youtube/Screenshot

KANICA/ROGOZNICA – Zbog betoniranja mora i zatiranja i posljednjih sika ovih dana Slobodnoj Dalmaciji upućen je svojevrstan vapaj iz Kanice, inače najjužnijeg mjesta u općini Rogoznica.

Turistička sezona je pred vratima pa treba na brzinu napraviti još koji privatni mul ili plažu da nestane i posljednja prirodna vizura nekadašnje obalne crte.

Posljednji mul nedavno je zabetonirao jedan Hrvat, inače mesar sa švicarskom adresom. Čak je u svježi beton otisnuo i vlastito ime, onako za povijest da se zna za njegova graditeljska postignuća.

– Pitao sam ga zašto to radi. Imao je, kaže, višak betona. Bi li tako zabetonirao obalu nekog švicarskog jezera, a da prođe nekažnjeno i bez ikakvih posljedica?

Da bi mogao betonirati obalu, Đigo je povadio sve žalo s uređenog dijela javne plaže, koju inače općina Rogoznica redovito nasipa zbog dohrane. Međutim, plaža od žala je javna plaža i na nju svi mogu doći, ali na betonirani mul može samo on i njegovi gosti – kaže ogorčeno hrvatski branitelj Tino Milas.

Najzanimljiva je priča o jednoj Njemici iz okolice Hamburga. Kuću je kupila prije nekoliko godina, a sada gradi već treći betonski plato. Nasula je kamenje, a ovih dana, kažu nam ljudi, sprema se na betoniranje.

Više puta su je susjedi bezuspješno prijavljivali nadležnim inspekcijama, međutim na svoj privatni posjed na javnom pomorskom dobru ne dopušta prilaz nikome. Turiste ili domaće, koji se onako u neznanju približe njezinim plaža, uredno izbaci jer ne želi u svojoj blizini Čehe i Poljake.

– Ako ona ne čuva plažu, čuva njezin pas koji reži na svakog tko se približi – pojašnjava Milas. Priča o Njemici toliko je bizarna da ju je teško slušati, ali, nažalost, tek je jedna u moru takvih i sličnih priča. Više pročitajte OVDJE.

Vedrana Stočić, Slobodna Dalmacija