Preko 10.000 naslova na Mediteranskom festivalu knjige u Splitu

Photo: Pixabay

SPLIT – U Splitu će se od 8. do 12. svibnja održati Mediteranski festival knjige (MFK), a tim povodom održana je konferencija za medije kojom su najavljene aktivnosti ovogodišnjeg festivala. Posjetitelji čeka preko deset tisuća naslova koje će moći kupiti po sniženim cijenama, a uz brojne promocije, radionice i panele uživat će i u bogatom kulturno-zabavnom programu.

– Ovaj festival je idealna prilika za promociju naših izdavača i knjižara. Cilj nam je snažnije povezivanje gospodarstva i kulture, kao i osvještavanje građana, posebice mladih, o važnosti knjige i čitanja – istaknuo je Božo Pavičin, voditelj Odjela za obrazovanje HGK.

Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK istaknuo je kako bi MFK u budućnosti mogao postati simbolom kulturnih manifestacija u gradu.

– Na MFK dolaze gotovo svi hrvatski nakladnici, a to je jako važno i za Split i za regiju. Vjerujem da će ogromni popusti i besplatan ulaz privući pažnju građana – poručio je Kozina naglasivši kako kroz tridesetak radionica u sklopu festivala žele popraviti čitalačke navike u Hrvatskoj i potaknuti razmišljanje i kreativnost kod djece.

– Ispunjava se naša želja da u Split dovedemo manifestaciju koja će stvarati kulturni obrazac. To nije samo sajam knjiga, već festival gdje će publika imati priliku iz prve ruke ostvariti komunikaciju s ljudima koji žive od knjige, doživjeti taj svijet – kazao je Mišo Nejašmić, član vijeća Zajednice nakladnika i knjižara HGK, uz napomenu da ljudi sada ne moraju ići do Zagreba kako bi vidjeli more knjiga.

Dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović Tomaš je istaknula kako se MFK u posljednje dvije godine pokazao kao vrlo uspješan događaj.

– Festivalska dimenzija privlači mnogo posjetitelja, a posebno me veseli da festival u programu uvijek ima i lokalni dodatak. Sad su to panel rasprave o gradskim temama, o 40 godina od Mediteranskih igara, a tu je i promocija slikovnice za djecu s disleksijom čime MFK senzibilizira društvo za posebne skupine – kazala je Hrgović Tomaš, zaključivši kako festival čini Split središtem knjige u Hrvatskoj.

Preko 65 programskih aktivnosti festivala čine promocije i premijere najnovijih hitova u domaćem književnom svijetu, panel rasprave o aktualnim temama i bogat večernji kulturno-zabavni program.

Mediteranski festival knjige organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita. Više informacija o programu dostupno je na službenim stranicama festivala.

I.B.