Rijeka svečano proslavila dan oslobođenja od fašizma

Photo: Lokalpatrioti Rijeka

RIJEKA – U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog Primorja, održan je prigodan program Svečane akademije povodom obilježavanja Dana oslobođenja Rijeke od nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Akademiju su organizirali Grad Rijeka i Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke na današnji dan, točno 74 godine nakon što su partizani 4. jugoslavenske armije oko 13 sati uništili posljednji otpor njemačkih nacista sa zapadne strane Rječine. Događaju su, među ostalima, nazočili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, njegovi zamjenici Marko Filipović i Nikola Ivaniš, predstavnici županijskih i lokalnih vlasti našeg područja, članovi udruga antifašističkih boraca, predstavnici riječkog Sveučilišta, vjerskih zajednica, nacionalnih manjina, gradski vijećnici, saborski zastupnici i antifašisti.

Photo: Vojko Obersnel / Facebook

Gradonačelnik Vojko Obersnel čestitao je svim Riječankama i Riječanima dan oslobođenja Rijeke te u svom je govoru istaknuo važnost konačne pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu koja je nastupila 9. svibnja 1945. godine, samo šest dana nakon što je Rijeka dočekala kraj oružanih sukoba.

– Toga dana, bitka za Rijeku, vratila je ovome gradu najveće bogatstvo što ga jedan narod može poželjeti i imati – slobodu – rekao je riječki gradonačelnik, podsjetivši na velika uništavanja našeg grada koji je bio gotovo potpuno uništen, uključujući luku, mostove i ogroman dio infrastrukture za čiju su obnovu bile potrebne godine.

– Važno je glasno reći da i danas nismo spremni odustati od antifašističkih, ljudskih vrijednosti, nismo spremni okrenuti glavu kad se krše ljudska prava, da nismo spremni šutjeti. Važno je reći da smo odlučili da naša djeca trebaju biti odgovorni građani, svjesni svojih prava i obveza, i svjesni drugih i drugačijih. Na to nas obvezuje sloboda izborena u 2. svjetskom ratu, uz neopisive žrtve – kazao je Obersnel, preporučivši Umberta Eca i njegovu knjigu „Vječni fašizam“ koji kažu kako se fašizam može vratiti u najnevinijim oblicima te pred nas postavlja dužnost da ga razotkrijemo i da ukažemo prstom na svaku od njegovih novih formi.

Manifestacije u oslobođenoj Rijeci početkom svibnja 1945 / Photo: Lokalpatrioti Rijeka

Za oslobođenje grada poginulo tri tisuće boraca

Prisjećajući se bitke za Rijeku, u kojoj je od 16. travnja do konačnog oslobođenja poginulo gotovo tri tisuće partizana, potpredsjednik SABA RH i predsjednik SABA PGŽ Dinko Tamarut kazao je kako 3. maj 1945. godine predstavlja kraj dugog, teškog krvavog i sudbonosnog razdoblja za naše područje.

– Europa je nijemo promatrala kako talijanski fašizam i njemački nacizam uz pomoć domaćih izdajnika okupiraju ove prostore – rekao je Tamarut, navevši kako su članovi Komunističke partije Jugoslavije samo dva mjeseca nakon osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda u šumi Brezovica, osnovali i partizanski odred Božo Vidas Vuk na Tuhobiću preko kojeg su Primorci pristupili narodno-oslobodilačkom pokretu kao prvom gerilskom pokretu protiv nadirućeg fašizma u Europi.

– Da nije bilo naše vojničke pobjede, sudbina i povijest ovih krajeva bili bi daleko drugačiji, a povijest očito nekima nije bila učiteljica, njima Kampor, Podhum, Lipa i druga mjesta masovnih stradanja civila nisu bila dovoljna pouka – zaključio je Tamarut referiravši se na rast revizionizma i glorifikacije ustaškog režima kojima svjedočimo.

Akademija se održala u sklopu programa „Slobodna Rijeka“ kojim se od 29. travnja do 6. svibnja obilježava sedamdeset četvrta obljetnica oslobođenja Rijeke od fašizma u Drugom svjetskom ratu. Program se odvija u organizaciji Grada Rijeke, TD-a Rijeka 2020, Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Saveza antifašista Primorsko – goranske županije, Povijesnog društva Rijeka te Zaklade Friedrich Ebert.

D.G.