POBUNA U PRIVLACI: “Bogati Mađar blizak vlasti diže zidove u pomorskom dobru”

PRIVLAKA – Visoki betonski zid na plaži oglasio je alarm među mještanima Privlake kod Zadra, jer se, kako kaži, nelegalno gradi ne samo na pomorskom dobru, nego i u moru.

– Oteli su nam plažu na Vruljicama – zavapili su na društvenim mrežama brojni Privlačani vidjevši objavu o izgradnji velikog betonskog zida posred plaže na predjelu Soline. Zid je podignut doslovno na morskoj crti i izgleda kao dio nekog dvorišta obližnje kuće, odnosno kaskadnog zida ispod nje.

Kako je moguće da je takav “Privlački zid” niknuo u samo nekoliko dana, a da pritom to nitko nije vidio ili reagirao, za Zadarski.hr odgovara načelnik općine, Gašpar Begonja.

– Nije se to baš dogodilo preko noći, ali da, istina je da mi u Općini za to nismo znali – priznao nam je Begonja dodavši kako su mu u prošli petak komunalni redari u redovnom obilasku javili o novoj gradnji, ne uz more, već doslovno – na moru.

Sve je počelo prošle godine kad su, jednako tako ekspresno, niknuli željezni i drveni kolci svojstveni geodetima i tad je već bilo jasno da je stranac, kojem je legalno prodana čestica, odlučio nešto graditi.

– Mi smo ga odmah upozorili i on nas je poslušao. Maknuo je sve kolce i to je bilo to – kaže Begonja i naglašava da je ta čestica svojedobno tom stranom državljaninu legalno prodana i to za, kako tvrdi, velike novce, oko 250 do 300 eura po metru četvornom.

– Prvo su Privlačani to prodali, a sada se bune. Naravno da je to ružna slika koja baca mrlju na cijelu Privlaku, ali ako je to sve po zakonu, mi tu nemamo što. Uostalom, to nije u našoj nadležnosti već Lučke kapetanije. Mi smo o svemu detaljno izvijestili hidrograđevnog inspektora Nediljka Sjauša i sad čekamo odgovor. Neka institucije rade svoj posao – govori Begonja. Ako se donese odluka da je u pitanju bespravna gradnja, dodaje, zid će biti srušen o trošku općine koja će kasnije račun ispostaviti dotičnom graditelju. No, pokaže li se da je sve legalno, zid ostaje na plaži, a Privlačani bi tako mogli ostati bez svojih Vruljica, piše  Zadarski.hr.

A izvor portala Antena Zadar ističe da je sporni zid je napravio jako bogati  Mađar koji kupuje terene i gradi vile pa ih prodaje, a koji je, kako isti dodaje, blizak sa svima na vlasti.

D.G.