aMORE festival moru plovi po treći put i posada je sve brojnija

Noise aquarium u Puli / Photo: aMore

POREČ/PULA – aMORE je prvi festival koji se bavi pitanjima mora iz različitih kuteva – spaja umjetnost, kulturu, znanost, nove tehnologije. Festival želi ukazati na važnost mora i oceana koji su pod sve većim pritiskom i prijetnjama uzrokovanim klimatskim promjenama, prekomjernim izlovom ribe, kemijskim zagađenjem, plastičnim otpadom, bukom. Zajednički nazivnik ovom problemu jesu naše loše životne navike i neadekvatno upravljanje tim zajedničkim dobrom.

– Kao zemlja koja ovisi o moru, tj. turizmu, trebali bismo puno više o moru brinuti, a da bismo o njemu brinuli prvo ga moramo upoznati. Festivalom želimo potaknuti na otkrivanje mora iz različitih perspektiva i kroz različite discipline. Želimo potaknuti građane da se pobrinu za okoliš o kojem ovise, da preispitaju svoje navike, traže od donositelja odluka promjene. Želja nam je da svi zajedno postanemo aktivni čuvari mora i oceana. Djelovati trebamo na svim razinama. Osvještavati, upoznavati, mijenjati. Možda, ponovno zavoljeti – rekla je prilikom predstavljanja ovogodišnjeg projekta Petra Počanić, voditeljica festivala.

Ovogodišnji aMORE odvija se u dva grada, u Poreču od 4. do 26. svibnja i Puli od 27. kolovoza do 22. rujna s vrlo bogatim i zanimljivim programom u tri glavne skupine aktivnosti: aMORE KINO, aMORE ART i aMORE EDU.

https://www.facebook.com/amorefestivalporec/photos/a.1439715552769356/1989453517795554/?type=3&theater

– Eko akcijom čišćenja podmorja s ronilačkim centrom Zeus Faber iz Lanterne te radionicom izrade papirnatih mikroskopa i istraživanja nevidljivog svijeta Jadrana u suradnji s Centrom za invazivne vrste Poreč, službeno otvorenje zakazano je za utorak 7. svibnja, otvorenjenm izložbe MARE CORTO u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine” rekla je Počanić.

Mare Corto projekt je novinara Mattea Tacconija i fotografa Ignazia Marie Coccie. Radi se o knjizi i fotografskoj izložbi nastalim na putovanju koje je trajalo dvije godine, duž hrvatske i talijanske obale Jadranskog mora. Prikazuje što sve karakterizira “naše more”, sve sličnosti i različitosti te mu autori, kako sami kažu, žele vratiti dostojanstvo jer iz nekog misterioznog razloga, ono ne nalazi mjesto među kronikama važnih mora.

Zvučna karta porečkog akvatorija i Noise aquarium u Puli

Osim spomenute radionice, u sklopu aMORE EDU programa održat će se još tri radionice: izrada hidofona s umjetnicom Kat Austen tijekom koje će polaznici sastaviti svoje uređaje za snimanje podvodnih zvukova, ispitati buku porečkog akvatorija te realizirati nevidljivu, ali prisutnu, zvučnu kartu; u suradnji s Ekomuzejom Batana, djeca će se kroz kreativnu radionicu upoznati s tradicijskom gradnjom rovinjske batane; Anamaraija Prgomet (Zero Waste Croatia) održat će edukativno-praktično predavanje o životu bez otpada u Gradskoj knjižnici Poreč.

Radionica hidrofona / Photo: aMore festival

Također, posjetitelji će moći tijekom cijelog tjedna saznati više o moru kroz knjige koje je za sve uzraste odabrala Gradska knjižnica Poreč. U sklopu aMORE KINO programa u porečkom kinu prikazat će se dokumentarni, igrani i animirani filmovi morske tematike.

Porečki dio festivala zatvara se Ploggingom na Porto Bussoli, kombinacijom trčanja i skupljanja otpada u suradnji s porečkim atletskim klubom Maximvus. Organizatori pozivaju svih da se pridruže i potrče za otpadom.

U Puli se program nastavlja u kolovozu s izložbom NOISE AQUARIUM u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. Noise Aquarium je audio-vizualna instalacija o problemu zagađenja mora bukom kroz utjecaj koji ona ima na čudesne, mikroskopski male organizme kao što je plankton. Noise Aquarium koristi 3-D skenove dobivene posebnim tehnikama znanstvenog predočavanja slika pomoću kojih se plankton može projicirati u veličini kitova. Istovremeno, blizina publike stvara destruktivnu audio-vizualnu buku.

Ulaz na sve aktivnosti je slobodan.

I.B.