PALAGRUŽA Svjetioničar snimio dramatičan horizont prema hrvatskoj obali

PALAGRUŽA – Neobično niske temperature i padaline obilježile su ovogodišnji početak svibnja diljem zemlje. S Palagruže u ponedjeljak, 6. svibnja, ponešto drugačija slika. Gotovo svuda uokolo nebo se zacrnilo, a tamo na našem najudaljenijem arhipelagu – ni kapi kiše.

Svjetioničar Tomislav Žuvela snimio je s meteorološke postaje na Palagruži horizont prema hrvatskoj obali.

Dočarao je nevjerojatan pogled sa svog radnog mjesta u širini od oko 180 stupnjeva, a gdje se doslovno izmjenjuje gotovo crno nebo u smjeru zapada i sjeverno prema Visu, pa snažni pljusak prema Sušcu i Lastovu koji prelazi u kišno područje Korčule, Pelješca i Elafita, da bi se prema južnom Otrantu otvorio pogled na vrijeme s razbijenim oblacima i suncem.

Photo: Tomislav Žuvela

– Tek smo došli prije dva dana u smjenu. Bilo je i 19 °C, ali se danas spustilo na 11 °C. Nećete virovat, ali nije pala ni jedna kap kiše. Tiskalo je kišu od nas, a sad kad je okrenulo na buru, mogla bi past koja kap jer je još uvik oblačno. Prekjučer je palo u par sati 13 litara – javio nam se Žuvela s Palagruže i kaže kako je u kući s preko metra debelim zidovima toplo i nema potrebe za grijanjem.

Inače, na Palagruži je u prosjeku godišnje najmanje padalina u Hrvatskoj. Za usporedbu, srednja godišnja količina oborina u Hrvatskoj kreće se od oko 300 mm na Palagruži, preko dvostruke količine na otocima bližim obali, trostruko više na samoj obali, do oko 3700 mm, koliko padne u Gorskom kotaru.

Kako je to izgledalo prije nekoliko sati, pogledajte na fotografijama i ako do sad niste imali priliku biti tamo, ekskluzivno “prošećite” horizontom Palagruže.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2528776550488538&set=a.102425783123639&type=3&theater

Jurica Gašpar