Šibenski i rogoznički vatrogasci dobili Zlatnu plaketu za spašavanje turskog broda Haksa

Photo: MPPI/MUP

ŠIBENIK/ROGOZNICA – Vatrogasci DVD-a Rogoznica i šibenske JVP dobili su Zlatnu plaketu na najpothvat u vatrogastvu za 2018. godinu i to za sudjelovanje u spašavanju turskog broda Haksa. Priznanja su im dodijeljena na svečanosti održanoj u Mariji Bistrici u povodu obilježavanja blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Rogozničkim i šibenskim vatrogascima plaketu je uručio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a nisu krili ponos nakon što su nagrađeni za vatrogasni najpothvat godine.

Vatrogasci DVD-a Rogoznica i JVP Grada Šibenika sudjelovali su u spašavanju turskog broda Haksa sredinom lipnja kada se havarija dogodila u arhipelagu otoka Jabuka, a na brodu se nalazilo 70 tona goriva, 3000 tona magnezita te je brod tonuo, piše ŠibenikIn.

Vatrogasci su pumpama ispumpavali brod dok je ronioc Andy Marović dva puta krpao mjesto prodora vode i za taj pothvat već dobio Plavu vrpcu vjesnika.

Dodatnom ntervencijom vatrogasaca na brodu koji tone u suradnji s roniocima spriječena je ekološka katastrofa velikih razmjera, a zbog odvažnosti, hrabrosti, spretnosti i odlučnosti vatrogasaca da sami na brodu kojeg  do potonuća dijeli 45 minuta interveniraju ova je intervencija proglašena najpothvatom u 2018 godini, piše ŠibenikIn.

PROČITAJTE JOŠ: OBJAVLJENI DOBITNICI PLAVE VRPCE VJESNIKA Andy Marović dobitnik u pojedinačnoj kategoriji

D.G.