Akcija “Krempita” na Krku, policija sumnjiči deset osoba zbog utaje poreza

Foto: Pixabay

KRK – Primorsko-goranska policija je na Krku osumnjičila deset osoba koje tereti da su državni proračun oštetile za najmanje 3,5 milijuna kuna. Nastavak je ovo akcije kodnog imena “Krempita” u kojoj su prošle godine zbog utaje poreza u ugostiteljskim objektima u Rijeci i na Krku prijavili sedam osoba.

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci i nadležnim uredom Porezne uprave završili su drugu fazu  akcije kodnog imena „Krempita“. Kriminalističko istraživanje je provedeno nad devetoricom hrvatskih državljana u dobi od 38 do 69 godina zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela utaja poreza ili carineračunalno krivotvorenje i zlouporaba naprava.

Sumnja se da su kaznena djela počinili u svojstvu odgovornih osoba ugostiteljskih objekata s područja otoka Krka, od siječnja 2014. do prosinca 2017. godine. Radi izbjegavanja plaćanja poreznih obveza s već izdanih i naplaćenih računa brisali su stavke te tako izmijenjene račune s umanjenim iznosima naknadno fiskalizirali i prosljeđivali nadležnom tijelu.

Osim spomenute devetorice osumnjičen je i 42-godišnji hrvatski državljanin koji je izradio, prodao i održavao programe za fiskalizaciju koje su ostali koristili.
Počinjenjem kaznenih djela utaje poreza ili carina Državni proračun Republike Hrvatske oštećen je za najmanje 3.577.000 kuna.

Zbog sumnje na počinjenje navedenih kaznenih djela svih deset osumnjičenih su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Također, za kazneno djelo utaja poreza ili carine, sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, prijavljene su i dvije tvrtke sa sjedištem na otoku Krku.
Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

I.B.