Izraelski novinar pojasnio zašto je nosač zrakoplova odustao od ulaska u Jadran

Nakon što je Vlada dala odobrenje da američki nosač zrakoplova “USS Abraham Lincoln” uđe u teritorijalne vode Republike Hrvatske pa se potom i usidri ispred splitske luke, iz Američke ratne mornarice su naglo promijenili odluku. Odgovor na pitanje “zašto”, navodna je prijetnja Irana „američkim interesima“ u Perzijskom zaljevu.

Izraelska tajna služba Mossad proslijedila je informacije SAD-u o navodnoj iranskoj zavjeri za napad na „američke interese“ u Zaljevu, nakon čega je savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton zaprijetio Iranu “neumoljivom silom”, doznaje portal Axios od visokih izraelskih dužnosnika.

Boltonova agresivna izjava uključivala je vijest da će SAD premjestiti nosač zrakoplova koji se već nalazio u Sredozemlju. Dužnosnici su izjavili kako je jasno da je prijetnja protiv američkog cilja u zaljevskim ili američkim saveznicima poput Saudijske Arabije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Inače, potpisnik teksta na portalu Axios je izraelski novinar Barak David, koji je prošle godine na istom mediju upozorio da će Amerikanci blokirati prodaju borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj. Sasvim slučajno, Hrvatska se opet našla u središtu pozornosti jer je najavljeni dolazak nosača zrakoplova u naše vode, jednostavno otkazan.

PROČITAJTE JOŠ: Američki nosač zrakoplova otkazao dolazak u Split – Plenković: “Ako dođu, dobro su došli”

D.G.