Divlje svinje prvi put doplivale do Kaprija i čine štetu poljoprivrednicima

Photo: Dalmacija danas

KAPRIJE – Dvije divlje svinje su prvi put u povijesti otoka, kako tvrde neki mještani Kaprija, prošle nedjelje viđene na Kapriju, a čitateljica ŠibenikIN-a poslala je i video te divlje životinje koja je već počela praviti štetu na poljoprivrednim površinama.

– Viđena su dva primjerka, a mještani su ih vidjeli da plivaju prema Kapriju s otoka Kakna. Dva primjerka viđena su i kod Mišjaka u moru, tako da se meni čini kako divljim svinjama nije problem preplivati cijeli šibenski akvatorij – kaže Dinko Jelovčić, predsjednik Mjesnog odbora Kaprije.

Kaže kako zasad stanje nije alarmantno, ali da bi brzo moglo postati, jer divljim svinjama nije strano njuškom rovariti po poljoprivrednim površinama i pojesti sve što im se nađe na putu.

Photo: Pixabay

– Nadamo se da kako su došle na naš otok, da će tako i otići. Međutim, Kaprije nije mali otok i ako im se tu svidi, mogle bi se brzo razmnožiti. U jednom leglu mogu imati i po deset mladih, tako da bi brzo ‘zavladale’ otokom i ne bi ih se mogli lako riješiti. Ako bude problema, morat ćemo se obratiti komunalnom redarstvu Grada Šibenika, jer na svoju ruku ne smijemo poduzeti ništa – kaže Jelovčić.

Lovačke hajke po šibenskim otocima već su organizirane zadnjih godina, ali zasad samo na Zlarinu, najbližem kopnu.

– Migracije su nezaustavljive, a divljim svinjama nije problem preplivati i 20 kilometara, kamoli od Kakna do Kaprija. Pretpostavljam da ih već ima na svim otocima. Glavni razlog je za to što se otočani sve manje bave poljoprivredom i sve ih manje tamo živi, a makija je idealno stanište za divlje svinje. Međutim, kako su svejedi, nije čudo da uništavaju poljoprivredne površine i mogu biti velik problem – kaže Nediljko Dujić, predsjednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.

Inače, veprovi su dnevna divljač, ali može promjeniti obrasce ponašanja u slučaju uznemiravanja. Osjetila su im izvanredno razvijena – posebno sluh i njuh, dok je vid slabiji. Divlja svinja je opasna životinja, plaha, dok joj ne prijeti direktna opasnost od čovjeka, tada se veprovima i krmačama s mladima treba micati s puta na vrijeme.

ŠibenikIN