Tužna obljetnica potonuća broda Aurora

DUBROVNIK – Prije 27 godina, u jeku Domovinskog rata na dubrovačkom području, dogodila se i pomorska tragedija koja je za posljedicu imala deset izgubljenih života. U sudaru broda Aurora i trajekta Ilirija u Luci Gruž, koji su zbog straha od agresorske vatre u punoj brzini uplovljavali u luku, poginulo je deset putnika, od kojih troje djece.

Dogodilo se to 6. svibnja 1992. godine, u 16:43 sata, a u sjećanje na ovu tužnu obljetnicu gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zajedno s gospođom Lucom Popović, koja je preživjela ovu nesreću i načelnikom Općine Konavle Božom Lasićem, spustio je vijenac u more.

Manjom Aurorom, koja je plovila na ruti između Grada i tada još uvijek okupiranog Cavtata, putovalo je 96 putnika i članova posade. U pomoć unesrećenima priskočili su posada i putnici broda “Ilirija”, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, bolničko osoblje i mnogobrojni građani koji su se u tom trenutku našli u blizini mjesta događaja.

Poginuli su Lucija Mandun, Mato Letunić, Luce Letunić, Senka Kralj, Romano Kralj (8), Andrea Banović (3), Nikolina Banović (1,5), Jele Bogišić, Šima Grbešić i Nikola Bulum.

Photo: Grad Dubrovnik

– Smatram da je bitno svake godine obilježiti ovaj dan i prisjetiti se svih onih koji su ovdje u Luci Gruž izgubili živote tih ratnih godina i samim time su i oni utkali svoje živote u slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Ujedno je najavljeno postavljanje spomen ploče na pročelje zgrade Luke, kao trajno sjećanje u spomen na izgubljene živote.

I.B.