Festival aMORE službeno otvoren izložbom Mare corto

POREČ – Otvorenjem izložbe fotografija Mare corto novinara Mattea Tacconija i fotografa Ignazija Marije Coccie jučer je u Zavičajnom muzeju Poreštine službeno otvoren treći porečki festival moru. Do 26. svibnja u Poreču aMORE na pet gradskih lokacija donosi brojne edukativne, filmske i umjetničke sadržaje s ciljem skretanja pozornosti na značaj mora i oceana, a za početak ovogodišnje plovidbe odabrana je izložba posvećena Jadranu i njegovim neispričanim pričama.

Često zanemaren u usporedbi s “velikim” morima, Jadran skriva fascinantan svijet. Putem dugim više od 10 000 kilometara, autori izložbe bilježe bezvremenske motive naroda i kultura koje su s morem srasle. Ovdje se živi, voli i umire, eksploatira kamen, razvija masovni turizam, pa iako “kratko”, Jadransko je more obilježeno razlikama u ekonomskom i političkom smislu, od talijanskih do albanskih obala.

Velike su priče uprizorene na morima kao što je Mediteran, ili pak na Oceanima. Nikad na Jadranu. Tako smo se pokrenuli da ispričamo njegove priče i na taj mu način vratimo dostojanstvo. Druga stvar koja nas je potaknula da pokrenemo ovaj projekt jest ta da se s talijanske strane Jadran smatra nastavkom Venecije, pa iako je njezin trag sveprisutan, od pada Mletačke republike prošlo je više od 200 godina i mnogo se toga promijenilo – govori jedan od autora, Matteo Tacconi

Photo: Dora Biroš

Talijani Tacconi i Coccia na projektu Mare corto radili su od 2015. do 2017., izdana je i istoimena knjiga, a izložbama koje su dosad postavljane u Italiji i Hrvatskoj pronose svoju priču o moru koje je, kako kažu, i melankolično i romantično, kroz trenutke uhvaćene objektivom tijekom terenskih istraživanja.  

 Ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić istaknula je da ove tehnički vrhunski izvedene fotografije povezuju pitome boje i svjetlost našeg mora koje nije dramatično, koje nije prijeteće i koje svi dobro poznajemo i volimo, a koje nas istovremeno povezuje i razdvaja. 

Photo: Nenad Šimunić

Na otvorenju izložbe, uz autore i koordinatoricu umjetničkog programa festivala aMORE Sabinu Damiani, govorile su i županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković te zamjenica gradonačelnika Grada Poreča Nadia Dobrilović Štifanić, naglasivši važnost usvajanja svijesti o očuvanju mora od najranije dobi, značaju kvalitete mora u kvaliteti života građana i održivom razvoju područja te ulozi festivala aMORE koje na području Poreča, ali i šire ima bitnu edukativnu ulogu. Nakon otvorenja organizirana je i zakuska u suradnji s LAGUR-om Istarski švoj i Turističko-ugostiteljskom školom Antona Štifanića iz Poreča, za koju su srednjoškolke i srednjoškolci pripremili riblji jelovnik.

Prošlogodišnje izdanje festivala održalo se u Poreču i Zagrebu, a ove godine aMORE seli u Pulu, i to od 27. kolovoza do 22. rujna. Prije nego zaplovi prema jugu, porečku publiku čekaju filmske projekcije, radionice, književni program i akcije čišćenja obale do 26. svibnja, do kad se u Zavičajnom muzeju Poreština može pogledati izložba Mare corto.

I.B.