Aurelia još nije stigla, ovom brzinom trebat će sati do Splita

Putnički brod Aurelia, koji je u četvrtak doživio havariju pogonskog motora na svojoj redovitoj liniji između Ancone i Splita, još uvijek je u teglju prema Splitu.

Brzinom od 4 čvora, stigao je u ovom trenutku kod Rogoznice. Iako se očekivalo da će brod s 215 putnika i 92 člana posade u Split stići u ranim jutarnjim satima, zbog lošeg vremena brže se nije moglo, pa će svi na brodu provesti i najveći dio današnjeg dana.

Podsjetimo, putnički brod Aurelia izgubio je pogonski motor na putu iz Ancone u Split, u noći sa srijede na četvrtak. Jučer je oko 15:30 sati na poziciju stigao remorker Pollux iz Zadra koji ga od tada vuče prema 60 milja udaljenom Splitu brzinom od svega 3 čvora na sat.

Utvrđeno je da među 215 putnika i 92 člana posade nitko nije ozlijeđen, niti je havarirani brod uzrokovao onečišćenje mora. U teretnom prostoru broda prevozi se 2 autobusa, 51 osobno vozilo i 7 kamiona, za koje također nije dojavljena šteta, stoga nije  bilo potrebe angažirati spasilačku akciju prema osobama na brodu.

S obzirom da se kvar pogonskog stroja smatra pomorskom nezgodom, nakon zbrinjavanja putnika i tereta, brod će sukladno postupcima Pariškog memoranduma o međunarodnom režimu inspekcijskih pregleda brodova biti podređen detaljnom inspekcijskom pregledu od strane inspektora sigurnosti plovidbe.

PROČITAJTE JOŠ: Ministarstvo mora: “U tijeku je tegljenje havariranog broda, nema ozlijeđenih”