3 min. čitanja

Novi pravilnik o ronjenju uz potopljena kulturna dobra: Vjetar u turistička jedra, ovaj put ronilačka

Novi pravilnik o ronjenju uz potopljena kulturna dobra: Vjetar u turistička jedra, ovaj put ronilačka
Photo: Grega Verč, Dražen Gorički

U tijeku je donošenje pravilnika kojeg propisuje ministarstvo Kulture, koji će regulirati ronjenje na podmorskim kulturnim dobrima.

Pravilnik je primjer odlične suradnje Ministarstva kulture i struke, pa ga svi željno i očekuju. Na sastancima Ministarstva i Zajednice Ronilačkog Turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori  dogovorene su smjernice za odgovorno i održivo ronjenje na potopljenim  kulturnim dobrima. Prije svega prepoznati su ronilački centri i brodari  kao partneri, a što će pridonijeti očuvanju našeg podmorja. Kako ovaj pravilnik jako utječe na razvoj naših otoka ovo će biti veliki pomak na bolje.  Pravilnik očekujemo za 15-tak dana. Tada ćemo napisati više o njemu. Sigurni smo da će komunikacija i suradnja donijeti nove i bolje rezultate, posebno u segmentu zaštite ali i većem dolasku ronilaca u Hrvatsku.

Sportsko i znanstveno ronjenje nisu definirani do kraja

Osim s Ministarstvom kulture ZRT HGK aktivno surađuje s Ministarstvom mora prometa i infrastrukture na novom pravilniku o sigurnosti ronjenja. Turističko ronjenje je već definirano, dok sportsko i znanstveno ronjenje nisu definirani do kraja ali to se očekuje uskoro. Ovdje moramo naglasiti da je održano puno sastanaka unutar ZRT-a i puno sastanaka s Ministarstvom mora, te moramo naglasiti odličnu komunikaciju i suradnju.

Mnogima je promakao Zakon o pružanju usluga u turizmu Zakon o pružanju usluga u Turizmu, gdje je turističko ronjenje prepoznato kao posebni oblik turizma. Sve ovo polako ali sigurno pomiče zakonsku regulativu u neke toplije i bistrije vode.  Ministarstvo turizma prvo je prepoznalo da je ronilački turizam ima veliki razvojni potencijal, i pomoglo.

Foto: Dražen Gorički
Photo: Dražen Gorički
Photo: Dražen Gorički
Foto: Dražen Gorički
Photo: Dražen Gorički
Photo: Dražen Gorički
Foto: Grega Verč
Foto: Grega Verč

Borba s regulativom EU

Evo, iz svega napisanog vidi se da ako postoji želja i pametno udruživanje, može se napraviti pomak. Za sada je ZRT-a usmjerena na sređivanje zakona i regulativa. Daljnji koraci su smanjene prereguliranosti na koju nas je upozorila Europska Unija s kojim se borimo već 10-tak godina . Ovo opterećuje dodatni razvoj ronilačkog turizma i u situaciji manjka kadra stvara velike probleme. Stoga će fokus ZRT-a u daljnjih godinu dana biti na tome. Sve svoje smjernice ZRT radi sukladno Strategiji razvoje Hrvatskog turizma do 2020-e. Moramo naglasiti da ona govori o smanjenju prereguliranosti i orijentaciji na posebne oblike turizma a ne na „more i sunce“.

Ambicija su „no take“ zone

Nadamo se uskoro početi priču o „no take „ zonama i zaštiti bioraznolikosti, ali na žalost ta tema se još čini dalekom.

Nadamo se da ćemo za dvije godine govoriti samo o promociji Hrvatske kao ronilačke destinacije a da će nam zakoni i pravilnici biti ti koji će nam omogućiti siguran i kvalitetan rad.

Vedran Dorušić, predsjednik ZRT-a

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.