VELIKO ČIŠĆENJE Čak dva tjedna trajat će akcija šibenskih ronioca

ŠIBENIK – Šibenski će ronioci s kolegama iz drugih gradova čak dva tjedna čistiti podmorje od mula Krke do plaže Banj. Akciju ‘Adria Aid-Za čisti Jadran’ organizira Hrvatski klub putnika u sklopu Croatian travel festivala, a uz čišćenje morskog dna, organiziran je i edukativni dio.

„Adria Aid – Za čisti Jadran“ ekološki projekt Hrvatskog kluba putnika koji će se održati u sklopu ovogodišnjega Croatian Travel Festivala. Projekt započinje 13. svibnja velikom akcijom čišćenja podmorja šibenske obale. Ove godine u fokusu akcije bit će dio obale od mula Krke do plaže Banj.

Kroz period od 15 dana čišćenje će predvoditi šibenski ronilački klub Mediterraneo, uz vikend gostovanja (18. i 25.05.) ronilačkih klubova iz drugih gradova P.I.K.Mornar (Split), R.K.Špinut (Split), U.P.A. Rostum (Split), R.K.Marsonija (Slavonski brod), R.K.Dubrovnik,C.P.A.Pula, K.P.A.Karlovac, K.P.A.Vodomar (Duga Resa), R.K.Geronimo (Zagreb), R.K.Submania (Zagreb).

Photo: Jurica Gašpar

Edukativni dio ove akcije održat će se u galeriji kluba Azimut 20. i 21. svibnja, u sklopu Croatia Travel Festivala, prema sljedećem rasporedu:

Ponedjeljak, 20.05.2019
• 18:45h,Predstavljanje petnaestodnevne akcije čišćenja podmorja šibenske obale
• 19:00h,Okrugli stol na temu „Kako zaštiti more? Mikroplastika – ekološki problem 21. stoljeća“ – gosti predavači: dr. sc.Pero Tutman(Institut za oceanografiju i ribarstvo), dr.sc.Melita Mokos (Sveučilište u Zadru), Donat Petricioli, dipl. ing. biologije i ekologije (D.I.I.V. d.o.o.), Petra Andrić (Greenpeace)i Katarina Gregov (Za Zlarin bez plastike)
• 20:30h, Projekcija filma „A Plastic Ocean“, dokumentarca koji progovara o problemu nagomilavanja plastičnog otpada u oceanima.

Utorak, 21.05.2019.
• 18:00h, Emil Lemaci Dalibor Martinović – “Ronjenje jučer, danas, sutra” –kakva je prošlost ronjenja, a kakva njegova budućnost u svijetu sve veće turističke potražnje za ovom aktivnošću reći će vam pioniri podvodne arheologije i ronjenja.
• 19:00h, Luka Tomac – „Priče sa prve linije klimatskih promjena – 1*C Rising“
• 20:00h, Dražen Grgić – “Čisto more. Čisto srce. – 2000 milja Mediteranom”

Dan za najmlađe rezerviranje u subotu, 25. svibnja u 10:00 sati, kada će djeca na travnjaku ispred kluba Azimut pod vodstvom omiljenog Domagoj Jakopović Ribafish sudjelovati u ekološkoj radionici i na zabavan način naučiti ponešto o zaštiti prirode i uživanju u prirodi kroz sport i rekreaciju.

Organizatori pozivaju volontere da svoje sudjelovanje prijave na mail info@hrvatskiklubputnika.com, a prvih 10 prijavljenih za sudjelovanje u ekološkoj akciji od Hrvatskog klub putnika dobiva poklon bon za Zipline Šibenik avanturu u kanjonu Čikole.

Volonteri su potrebni 18. i 25.05.2019 (ručak osiguran), poručuju iz organizacije ovog hvale vrijednog ekološkog događanja.

D.G.