Ozakonjene pristojbe za kruzere – Dubrovniku novih 12 milijuna kuna

Foto: Pixabay / Ilustracija

DUBROVNIK – U reformskom paketu turističkih zakona koje je usvojio Hrvatski sabor nalazi se i onaj o naplati pristojbi gostima s brodova na kružnim putovanjima.

Prema mišljenju Mate Frankovića, dubrovačkog gradonačelnika koji je sa svojim kolegama iz jedinica lokalne samouprave koje su česte luke cruise kompanija, u proračun bi se od 2021. kada se započinje s naplatom tih pristojbi moglo uprihoditi oko 12 milijuna kuna, piše dubrovniknet.

Grad Dubrovnik će kao što smo to i najavili 2021. godine početi sa naplatom navedene pristojbe – napisao je Franković preko društvenih mreža, zahvalivši se Ministarstvu turizma i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na odlučnosti i razumijevanju da se podrže gradovi koji su inicirali novinu u zakonu.

Jedinicama lokalne samouprave je ostavljeno na volju žele li uvesti cruise pristojbu i u kojem iznosu. Već s dva eura po gostu s kruzera koji posjećuju Grad bi se utržilo oko 12 milijuna kuna, a to bi, prema dosadašnjim istupima gradonačelnika Frankovića po tom pitanju, bilo uloženo u održavanje cestovne infrastrukture.

dubrovniknet