5 min. čitanja

DONOSIMO DETALJE Hrvatska će konačno kontrolirati ribolov najmodernijom tehnologijom

DONOSIMO DETALJE Hrvatska će konačno kontrolirati ribolov najmodernijom tehnologijom
Foto: Youtube screenshot / Morski.hr / Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede nabavilo je i putem ribarskog EU fonda sufinanciralo najmoderniju opremu za nadzor i kontrolu ribarenja i teritorijalnog mora. Riječ je o investiciji od 72 milijuna kuna koja uz besposadni zrakoplovni sustav (6 dronova) obuhvaća  i dva brza plovila, nove motore za starija plovila ribarske inspekcije, 24 službena vozila, ali i stereskopske kamere za mjerenje veličine tuna, elektorničke očevidnike za plovila te računalnu opremu.

S ciljem zaštite potrošača i sprječavanja prijevara, u okviru nabavljenog sustava za kontrolu ribarska inspekcija od ove godine provodi uzorkovanje pojedinih ribljih vrsta koje idu na DNA analizu u ovlaštene laboratorije radi kontrole sljedivosti.

Nadzor i kontrola

Hrvatski model sustava nadzora i kontrole novost je i na razini EU gdje je prepoznat kao moderan i inovativan, a Ministarstvo poljoprivrede je stoga iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u proteklom razdoblju povuklo značajna sredstva. Radi se o ukupnoj svoti od 75 milijuna kuna s PDV-om, koja su uložena u razvoj novih tehnologija ali i nabavu besposadnog zrakoplovnog sustava, brzih plovila i druge opreme za kontrolu ribarstva.

Na 750 plovila instalirani su uređaji za praćenje plovila i elektronski očevidnici kojima  ribari prijavljuju podatke o ribolovu u realnom vremenu. Za neka manja plovila razvijena je i mobilna aplikacija  mOčevidnik, pomoću koje se putem mobilnog uređaja šalju podaci o ulovu.

Sustav za praćenje plovila VMS-a također doprinosi sigurnosti na moru i zaštiti hrvatskog teritorijalnog mora, budući da se s talijanskim kolegama izmjenjuju podatci o neovlaštenim ulascima talijanskih plovila u teritorijalno more.

Educirano je i ovlašteno ukupno 219 osoba iz Ministarstva obrane – Obalne straže, pomorske policije, Carine, lučkih kapetanija i čuvara prirode. Sve ovlaštene osobe su opremljene informatičkom opremom i omogućen im je pristup svim evidencijama koje koristi i ribarska inspekcija.

Photo: aeronautics-sys.com/Ilustracija

Besposadni zrakoplovni sustav (BZS)

Najznačajnija je novo nabavljena tehnologija za sustav nadzora i kontrole koji će omogućiti potpunu kontrolu hrvatskih ribolovnih voda.

  • Sustav se sastoji od 6 letjelica, dvije lansirne rampe, dvije zemaljske stanice i ostale prateće opreme. Domet je 150 km, 6 sati može biti u zraku. Raspon krila je 4.4 metra i svaka letjelica je teška 34 kg.
  • Maksimalni godišnji ciklus korištenja ovog sustava iznosi 1.500 sati leta.
  • Očekivani životni vijek ovog sustava iznosi oko 15 godina.
  • Isporučitelj sustava je tvrtka Aeronautics Ltd., Izrael.

Ukupna cijena sustava iznosila je 46.510.000 kuna, od čega je 70 % troškova financirano iz EU fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR). Sustav će biti korišten tijekom čitave kalendarske godine, a najmanje 60 % godišnjeg korištenja za potrebe nadzora i kontrole u ribarstvu. Ministarstva obrane preuzima daljnju brigu o operativnim funkcijama i održavanju sustava.

Dva glisera

Nabavljena su i dva moderna inspekcijska plovila, hrvatske proizvodnje, koja će zahvaljujući brzini većoj od 40 čvorova značajno poboljšati kvalitetu inspekcijskog nadzora na moru, a naročito u Zaštićenom ekološko ribolovnom pojasu.

  • Dvije nove gumene brodice duljine 14.95 metara i izuzetnih tehničkih peformansi
  • Maksimalna brzina plovila je 40 čvorova, a autonomija 250 nm
  • Isporučitelj je domaći dobavljač, tvrtka OLIMP NAUTICA d.o.o. iz Pule.

Ukupna cijena dvaju plovila iznosila je 13.000.000 kuna, od čega je 70 % troškova financirano iz EFPR. Plovila koriste ribarski inspektori Službe za kontrolu ribarstva tijekom čitave godine, u svim vremenskim uvjetima.

Photo: MUP/Ilustracija

24 službena vozila:

21 vozilo VW Caddy raspodijeljena su ravnomjerno po svim aktivnim ispostavama ribarske inspekcije u RH i u svakodnevnom su korištenju.

3 vozila Citroen C4, niže srednje klase

Sva vozila u stalnom su korištenju, tijekom čitave godine – koristi ih ukupno 31 ribarski inspektor, po potrebi i druge ovlaštene osobe.  Ukupna cijena nabavljenih vozila iznosila je 3.460.000 kuna, od čega je  90 % troškova financirano EFPR.

Novi motori za postojeća (starija) plovila ribarske inspekcije

  • ukupno 6 novih motora, po 2 motora ugrađena su na svako od plovila.
  • na tri postojeća plovila promijenjeni su motori te su na taj način značajno poboljšane performanse starijih plovila ribarske inspekcije (INĆUN, JASTOG, PERISKA).
  • Dobavljač novih motora bila je tvrtka PABULUM d.o.o., iz Šibenika.
  • Ukupna cijena nabave i ugradnje novih brodskih motora iznosi 2.120.000 kn, od čega je  70 % troškova financirano iz EFPR.

Stereoskopske kamere za mjerenje veličine tuna

  • 4 nova kompleta stereoskopskih kamera AM100, s pripadajućom opremom za potrebe detaljne kontrole izlova u sezoni tunolova (kraj svibnja – početak srpnja) i smještaja izlovljene tune u uzgojne kaveze
  • kamere su smještene u ispostavama ribarske inspekcije Zadar, Šibenik i Split – pod čijom se nadležnošću nalaze svi hrvatski uzgajivači tuna
  • Proizvođač i dobavljač ovih kamera je tvrtka AQ1 Ltd., iz Australije, Tasmanija.

Ribarska je inspekcija sada je u potpunosti opremljena za sve zadaće koje je potrebno obavljati u sklopu nadzora i kontrole provedbe tunolova – najznačajnije godišnje aktivnosti u morskom ribarstvu. Ukupna cijena nabavljenih stereoskopskih kamera iznosi 1.695.000 kn, od čega je  90 % troškova financirano iz EFPR.

Photo: Boris Kačan

Novi očevidnici za nadzor ribarskih plovila

  • 150 elektorničkih očevidnika za ribarska plovila, čiju ugradnju RH financira hrvatskim ribarima u cijelosti
  • Očevidnike je isporučila i ugradila tvrtka STORM d.o.o., iz Zagreba.
  • Cijena isporuka i ugradnja svih očevidnika na ribarska plovila iznosila je  1.993.000 kn, od čega je 90 % troškova financirano iz EFPR.

Prijenosna računala:

  • ukupno 120 novih prijenosnih računala i pisača za potrebe ribarskih inspektora, ali i drugih osoba ovlaštenih za nadzor i kontrolu: Pomorska policija, Obalna straža,  Carinska uprava, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture; Nacionalni parkov
  • Računalnu je opremu isporučila tvrtka KING-ICT d.o.o., iz Zagreba.
  • Ukupna cijena nabavljene računalne opreme iznosila je  2.056.000 kn, od čega je 90 % troškova financirano iz EFPR.

Još opreme za nadzor

S ciljem poboljšanja sustava nadzora i kontrole u ribarstvu proveden je i niz drugih postupaka javne nabave manje vrijednosti, od kojih su značajnije:

–          oprema ribarskih inspektora i djelatnika RMC (LCD projektori, ploter, telefonska centrala za potrebe RMC, veliki LCD monitori za pregledni rad monitoring centra);

–          provodi se sustavno uzimanje i DNA analiza uzoraka pojedinih ribljih vrsta na tržištu s ciljem zaštite potrošača i sprječavanja prijevara odnosno kontrole sljedivosti proizvoda ribarstva);

–          ulaganje u razvoj i nadogradnju geoinformacijskog sustava ribarstva (GISR);

–          održavanje edukacija namijenjenih korisnicima (ribarima)

Predstavljanje projekta u Šibeniku

Ministarstvo poljoprivrede će novi sustav nadzora i kontrole ribarstva predstaviti u ponedjeljak u Šibeniku uslijed dvodnevne Konferencije o ribarstvu.

Tijekom dvodnevne konferencije predstavnici ribarskog sektora, znanstvene zajednice te resornih ministarstava, raspravljat će o ključnim temama: stanju resursa i upravljanju malom plavom ribom, kontroli ribarstva, novim trendovima u akvakulturi te financiranju ribarskog sektora.

Ministarstvo poljoprivrede navedenu opremu sufinanciralo je EU sredstvima Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

J.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.