Foto: Dražen Kasprek

Najavljena promjena vremena u cijeloj hrvatskoj se prvim satima ponedjeljka manifestira kroz oblačno, kišovito, vjetrovito i prohladno vrijeme koje će trajati sve do utorka. Crveni meteoalarm oglašen je za podvelebitsko područje, a bura koja se očekuje tijekom dana bit će orkanska s udarima do 130 km/h, dok na jugu puše olujno jugo.

U mnogim dijelovima zemlje očekuje se i obilnija kiša u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, u nedjelju posebno na Jadranu i zaleđu, a kasnije i u sjevernijim krajevima.

Na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda za područje Velebitskog kanala upaljen je crveni meteoalarm kojim se označava olujna bura i udari vjetra u rasponu od 65 do 130 kilometara na sat.

“Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, stoji u upozorenju DHMZ-a.

Upozorenje za pomorce

Na sjevernom, krajem dana i tijekom noći na dijelu srednjeg Jadrana mjestimice udari bure, drugdje juga 35-55 čv., u Velebitskom kanalu do 75 čv. More poslijepodne na južnom i dijelu srednjeg, a noću jugozapadno od Porera 5.Mjestimice nevere.
D.G.