Simpozij zapovjednika mornarica zemalja članica Europske unije

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli sudjelovao je na Simpoziju zapovjednika mornarica zemalja članica Europske unije (CHENS – Chiefs of European Navies) koji se od 9. do 10. svibnja 2019. održavao u glavnom gradu Portugala, Lisabonu.

U radu ovogodišnjeg izdanja Simpozija sudjelovali su predstavnici ratnih mornarica dvadeset i četiri države te vojni predstavnici EU-a i NATO-a. Domaćin skupa bila je ratna mornarica Portugala, a zapovjednike mornarica i čelnike delegacija primio je i predsjednik Portugala, Marcelo Rebelo de Sousa.

Na temu Simpozija o ulozi besposadnih sustava u pomorskim operacijama, održan je niz prezentacija i rasprava. Osim o primjeni navedenih sustava i suvremenih tehnologija razgovaralo se o sustavima dvostruke vojno-civilne primjene u morskom okružju te o osjetljivosti istih na fizička i kibernetička djelovanja. U cilju zaštite zajedničkih interesa održavanja pomorske sigurnosti te očuvanja morskog okoliša, u zaključcima Simpozija naglašena je potreba intenziviranja suradnje svih institucija u razvoju i aplikaciji novih tehnologija.

Photo: CHENS 2019

Program Simpozija obuhvatio je i sadržaje iz područja kulture. Na izvanobalnom ophodnom brodu RM Portugala te u pomorskom muzeju održane su prezentacije o kulturnoj baštini i višestoljetnoj pomorskoj tradiciji Portugala.

Simpozij CHENS godišnji je forum zapovjednika ratnih mornarica država članica EU-a i partnera. S obzirom da je predsjedavanje forumom na rotacijskom principu, po završetku Simpozija provedena je svečana ceremonija primopredaje dužnosti predsjedavajućeg CHENS-a između zapovjednika RM Portugala i zapovjednika oružanih snaga Malte, koja će biti domaćin Simpozija 2020. godine.

I.B.