2 min. čitanja

VIDEO Prvi put javnosti prikazana 3D simulacija Pelješkog mosta s pristupnim cestama

KOMARNA – Hrvatske ceste objavile su promotivni video koji prvi put donosi 3D simulaciju ceste preko Pelješca. Kako navode iz HC-a, najveći nacionalni projekt izgradnje infrastrukture zbog svoje složenosti podijeljen je u više zasebnih ugovornih cjelina.

Cesta dužine 32, 5 km od čvora Duboka do čvora Doli imat će dva tunela, dva vijadukta i četiri mosta od kojih je najzahtjevniji Pelješki most kojeg gradi kineski konzorcij. Most će prelaziti preko Malostonskog zaljeva u dužini 2.4 kilometra.

Photo: Hrvatske ceste / Screenshot

Prometnu plohu na mostu čine dva kolnika, a svaki kolnik ima voznu traku i zaustavnu traku. Most ima i vjetrozaštitnu ogradu. Ukupna širina mosta iznosi 22, 5 metara, a visina pilona nad kolnikom iznosi 40 metara.

Photo: Hrvatske ceste / Screenshot

Preko Malostonskog kanala prelazit će most Ston, dužine oko 400 metara, tuneli će biti na njegovu ulazu i izlazu, što je posebno zahtjevan pothvat. Na animaciji je vidljiv i tunel na dionici Duboka – Sparagovići dužine 2500 metara.

Investitor još ističe da će najviša visina mosta iznad mora biti 100 metara, što je tek nešto niže od Zagrebačke katedrale, a da će se za izgradnju mosta utrošiti 33.700 tona čelika. Za ilustraciju se navodi da je za izgradnju Eiffelova tornja u Parizu trebalo 7300 tona čelika.

Photo: Hrvatske ceste / Screenshot

Jedini problem je u tome što se još ne zna tko će i kada graditi pristupne ceste za most kojeg će, sve je izvjesnije, kineski investitori završiti puno prije nego ceste dviju obala koje bi trebao spojiti.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.