Traži se 300 žena za put oko svijeta

Skupina znanstvenica traži kandidatkinje za put oko svijeta. Ova ekspedicija kombinira trend eko-svjesnih putovanja s jedinstvenom mogućnošću navigacije na otvorenom moru ali u ženskom timu. Najbolje od svega je što nije nužno posjedovanje oceanskog predznanja, čak ni najmanju ideju o tome kako upravljati brodom. Prema internetskoj stranici eXXpedition, traže se žene svih sposobnosti, od učiteljica do kuharica, umjetnica i filmašica.

Putovanje oko svijeta koje započinje u SAD-u u listopadu, osmislila je poduzetnica i ljubiteljica mora Emily Penn. Ona je osnovala tvrtku eXXpedition za proučavanje i edukaciju o zagađivačima oceana i njihovim učincima na naš planet. Prvu ekspediciju sa ženskom posadom tvrtka je organizirala 2014. godine preko Atlantika, nakon čega su uslijedili manji izleti kako bi se proučili učinci oceanske plastike na područjima od Kariba do Velikih kanadskih jezera, prenosi Maritime herald.

Photo: eXXpedition / Facebook

Ambiciozan projekt

Daleko najambiciozniji projekt eXXpedition, uključuje 38.000 nautičkih milja, dvije godine putovanja i i rotirajuću ekipu od 300 žena. Kao članica posade, svaka osoba će pridonijeti praktičnom znanstvenom istraživanju koje će voditi znanstvenici na brodu, stručnjaci i ekolozi na terenu. Svaka od 30 faza putovanja bit će jedinstvena, tijekom rute i kroz istraživanje, s naglaskom na utjecaje onečišćenja koji utječu na svaku regiju svijeta.

Kandidatkinje se mogu prijaviti i priključiti u bilo kojoj fazi putovanja, a prijave se primaju u više intervala do kraja 2019. godine. Ovog trenutka rute traju između četiri do 23 dana, od čega je najkraća ekspedicija koja istražuje karipske otoke, a najduža je preko Atlantika od Azora do Antigve.

Photo: eXXpedition / Facebook

Iako zvuči kao fantastičan ženski bijeg od stvarnosti, zapravo je stvarnost nešto drukčija.

– Za sudionice projekta je bitno da u tim putovanjima steknu iskustvo prikupljanja podataka, Krajnji cilj projekta je bolje razumjeti opasnosti plastike u morima i oceanima i, još važnije, pokušati naći načine kojima možemo spriječiti da plastika uopće dođe do mora. Jedna od stvari koje sam tijekom godina primijetila je da se taj problem ne može riješiti na moru. Ako je gotovo nemoguće odvojiti komad plastike od planktona pomoću mikroskopa, kako ribe s tim uspijevaju manipulirati? – pita se je Penn.