U Šibeniku otvoren Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova “Civitas Sacra”

ŠIBENIK – Civitas Sacra, odnosno interpretacijski centar katedrale sv. Jakova, službeno JE otvorio svoja vrata u palači Galbiani. Projekt vrijedan više od 36 milijuna kuna, za koji je šibenska kreativna agencija Kocka iz EU fondova izvukla 31 milijun kuna, završen je nakon 32 mjeseca koliko je trebalo od prijave projekta do realizacije.

Civitas Sacra, posvećen interpretaciji značaja katedrale sv. Jakova, UNESCO-ova spomenika, kroz likovni postav i interpretacijske elemente posjetiteljima želi pokazati kako su Šibenčani svoju katedralu izgradili u velikom zajedništvu, kroz žrtvu i odricanje uvijek stavljajući u prvi plan dobro zajednice u kojoj se živi i koja na taj način postaje ‘živa Crkva’.

Photo: Grad Šibenik

U prizemlju centra nalaze se recepcija i suvenirnica, galerijski prostor za povremene izložbe te dvorana za skupove i konferencije. Na međukatu, prvom i drugom katu uređen je likovni postav s restauriranim umjetnima iz riznice Šibenske biskupije, među kojima se izdvajaju djela Jurja Dalmatinca, Nikole Firentinca, Nikole Vladanova, Blaža Jurja Trogiraninma i Jurja Petrovića. Također, posjetitelji će moći vidjeti bogatu riznicu liturgijskog ruha, posuđa, matrikule, misale i evanđelistar iz 11. stoljeća. Prikazan je i ugovor koji je Juraj Dalmatinac potpisao prilikom početka rada na katedrali, kao i zrno koje je oštetilo kupolu katedrale u napadu JNA u rujnu 1991. godine.

Na posljednjem katu bit će smješten restoran, a direktno je u samom centru zaposleno 18 ljudi. U ponedjeljak i utorak ulaz će biti besplatan za sve posjetitelje.

I.B.