FOTO Ispod “Tuđmana” opasni otpad u bačvama curi u okoliš više od godinu dana

DUBROVNIK – Opasni otpad u bačvama, gomila smeća i građevinski otpad leže u Lozici uz samu obalu ušća Rijeke dubrovačke, odmah ispod dubrovačkog mosta kojeg su nazvali po prvom hrvatskom predsjedniku, već više od godinu dana. Tvrdi tako čitatelj koji nam je još u srpnju 2018. godine poslao zabrinjavajuće fotografije, a danas je, kaže, stanje kudikamo gore. Pogađate – nitko nije reagirao, a sve se to događa u neposrednoj blizini privezanih kruzera, odakle gomile turista dobivaju prvu sliku Dubrovnika. 

– Upozoravao sam za ovu bačvu još prije godinu i više dana. Naravno, ništa se nije poduzelo, naprotiv još je gora situacija nego što je bila – kaže Tomislav Mihoković iz Mokošice.

Bačva je korodirala i počela puštati opasan otpad u more, pa se zabrinuti Mihoković već krenuo angažirati da u svom ronilačkom centru organizira kombi i barem ode pokupiti bačvu. Podsjetimo, odbačena bačva puna opasnog otpada zajedno s viškom građevinskog materijala stoji tamo još od radova na cesti. Kako nam je rekao u srpnju 2018.:  “Izvođaču se vjerojatno nije dalo na zakonski propisan način ukloniti otpad, pa ga je, valjda u nadi da će sam nestati, gurnuo niz stijene.”

Za Dubrovnik nadležna inspekcija iz Splita s uredom u Šibeniku 

Uvjereni da nema potrebe za rizičan samoinicijativni pothvat građanina, pokušali smo doći do odgovornih koji su se već odavno s ovim trebali pozabaviti. S obzirom da nam se na brojeve telefona dežurnih inspektora u uredovno vrijeme apsolutno nitko nije javljao, pokušali smo kontaktirati Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika.

– Jesmo mi zaštita okoliša ali nemamo ovlasti izaći na teren. To mogu samo iz komunalnog redarstva, inspektorata, Ministarstva zaštite okoliša i energetke – strpljivo je pojasnila djelatnica gradskog ureda, dodavši još da oni rade samo prostorne planove programe, edukaciju ili obilježavanje značajnih datuma.

Krenuli smo i pismeno, službenim putem, pa smo upit poslali Službi inspekcijskog nadzora zaštite okoliša – Područnoj jedinici Split, čiji je ured u Šibeniku, a koji je pak nadležan za Dubrovnik. Zvuči logično, zar ne?

Na službenom dokumentu nepotpisani dežurni inspektor zaštite okoliša proslijedio nam je odgovor: ”

“Državni inspektorat, Sektor inspekcijskog nadzora zaštite okoliša zaprimio je Vašu prijavu te sukladno odredbama članka 28. i čl.36. Zakona o održivom gospodarenju otpadom istu prosljeđujemo na nadležno postupanje komunalnom redarstvu Grada Dubrovnika s obvezom da komunalno redarstvo u roku 3 dana dostavi povratnu informaciju Državnom inspektoratu  o učinjenom te o istom obavijestit prijavitelja.”

Zanimalo nas je i gdje su bile inspekcije i zašto nisu reagirale? S obzirom da na službeni telefon ne odgovaraju oni kojima se problem prijavljuje, zašto nisu na svom radnom mjestu i rade li posao u svoje uredovno vrijeme? Nepotpisani dežurni inspektor odgovara i na to:

“Inspekcija zaštite okoliša do sada nije zaprimila predmetnu prijavu niti je po sitoj postupala te vam nismo u mogućnosti odgovoriti na postavljena pitanja.”

S obzirom da komunalnom redarstvu treba tri dana za izlazak na teren i utvrđivanje činjeničnog stanja, nakon više od godinu dana nerada, pričekat ćemo i odgovore na pitanje “koju toksičnu tvar su sadržavale bačve bačene uz samu obalu Rijeke dubrovačke?”

PROČITAJTE JOŠ: RIJEKA DUBROVAČKA: Nakon popravka ceste, bačvu opasnog otpada frknuli niz stijene

D.G.