Traže zaštitu javnosti jer ih je nakon 12 godina nelegalnog rada blokiralo Ministarstvo mora

Photo: Wikimedia

KRVAVICA – Nakon što je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture početkom svibnja zapečatilo prostorije u ilegalnoj marini Krvavica na makarskom primorju, javili su se iz marine priopćenjem. Traže zaštitu javnosti i relevantnih institucija Republike Hrvatske od nasrtaja na djelo stanovnika Krvavice i, kako tvrde, namjere zabrane rada njihove lučice koju su dugogodišnjim radom sami stvorili i oplemenili.

Nakon što su punih 12 godina koristili pomorsko dobro, potpuno nelegalno, tajnica Pomorskog športskog ribolovnog društva Ramova Tina Jerković to ne negira, već se pita, zašto im ne mogu dati da i dalje rade.

– U luci je 223 broda, a najgore je što kreće sezona, a ne možemo obavljati djelatnost, ni brodove koji su na suhom ne smijemo staviti u more – priča Jerković za Morski.hr.

– Pokušavamo već 12 godina dobiti koncesiju koju smo imali do srpnja 2007. godine, kad je istekla. Pravovaljano smo tražili produženje koncesije ali je 2005. godine izišao novi zakon koji nam je to onemogućio, pa smo nastavili raditi ilegalno, odnosno bez rješenja o koncesiji 12 godina – progovara otvoreno.

– Iako nismo dobili novu koncesiju, nastavili smo je plaćati Županiji i nakon što je istekla. Plaćamo je 2008. godine, a onda nam 2009. i 2010. godine koncesijsko odobrenje daje općina Baška voda. 2011. su nam pokušali dati novo koncesijsko odobrenje na iznos od oko 820 tisuća kuna, što nam je bilo previše, pa smo se žalili i nastavili raditi tako da plaćamo županiji po staroj koncesiji do 2013. nekakav simboličan iznos od oko 18 tisuća kuna.

Ministarstvo financija nam je 2013. došlo u luku i na obračunavaju Obavezu naknade za koncesiju na pomorskom dobru za 3 godine unatrag i ne uvažavaju uplatu prema županiji. Tada smo s kamatama ministarstvu platili oko 700 tisuća kuna. Nakon 2013. smo nastavili plaćati prema obračunu Ministarstva financija. 2016. godine su nam uvažili uplate i do danas plaćamo po njihovom obračunu oko 200 tisuća kuna godišnje i 2 posto od prihoda – iznosi kronologiju Jerković i nastavlja:

– Nemoj me pitat zašto nas tada nisu zapečatili. Sve ti je politika, netko to želi uzeti. Blokirali su nam izdavanje računa, a Ministarstvo mora nam ne daje odgovore. Zašto nisu zatvorili splitsku Zentu koja je u istoj poziciji kao mi? Zatvorili su im kafić, ali ne lučicu – ljuta je Jerković na provedbu novog Zakona o pomorskom dobru i kaže da je upravo Ramova pilot projekt ovog zakona.

Zaključuje priču tvrdnjom da se preko nekih medija plasiraju neistine o Nautičkom centru Krvavica.

– Govori se tako o godišnjem prihodu od čak 20 miljuna kn. Stvara se dojam o bogaćenju privatnih osoba. Novostvorena vrijednost  (prihod) Nautičkog centra Krvavica u 2018. godini iznosila je 5,5 miljuna kn. Nakon isteka koncesije do sada (od 1.7.2007. do 30.4.2019.) ukupa novonastala vrijednost (prihod) iznosi 47,5 miljuna kn, od toga je pripalo državi 21,5 miljuna kn, dok je koncesija u cijelosti plaćena u ukupnom iznosu od preko 2 miljuna kn – pojašnjava Jerković.

Screenshot: PŠRD Ramova

 

U priopćenju koje su poslali u javnost, između ostalog traže od nadležnih institucija da u okviru zakona spriječe, kako tvrde: “administrativno nasilje i uništavanje novostvorenih vrijednosti te PŠRD Ramova i njenim simpatizerima daju podršku i uključe se iz svoje domene za iznalaženja nastalog problema, te zaštite vrijedne radnike i stvaraoce, koji su radili bez naslanjanja na bilo koga ili bilo čiji  proračun, kod stvaranja  novih trajnih vrijednosti u svojoj Državi u njen turizam, ponudu kako domaćim tako i stranim gostima.”

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

PROČITAJTE JOŠ: Nezakonito koristili pomorsko dobro 12 godina, a ilegalna marina godišnje dizala desetke milijuna kuna

D.G.