Počinje sezona tunolova plivaricama tunolovkama

Foto: Croatian Fisherman

Uskoro počinje za tunolovce najuzbudljiviji period godine – tunolov plivaricama na plavoperajnu tunu (Thunnus thynnus) koja je jedan od navažnijih hrvatskih izvoznih proizvoda. Zamolili smo naše stručne suradnike iz sektora ribarstva okupljenima na stranici Croatian Fisherman da nam napišu i nešto više na ovu temu, na čemu im zahvaljujemo. 

Tuna je zbog svoje važnosti za industriju a zbog kolapsa sredinom 2000-tih godina, danas vjerojatno najkontroliranija vrsta na svijetu te se svaki (legalni) tijek ribolova kontrolira. Pravila i propise donosi ICCAT (The International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas ) čija je članica i Republika Hrvatska od 1997. godine.

Na ulovnim brodovima te farmama pri prijenosu i izlovu (klanju) razmješteni su međunarodni promatrači dok na tegljačima kaveza kontrolu vrše nacionalni. Svaku tunu sve do krajnjeg kupca prati i posebni dokument – ebcd (electronic Bluefin Tuna Catch Document). Hrvatska će uskoro krenuti i korak dalje te će, kako je najavljeno od Ministarstva poljoprivrede, ribe biti označene QR kodom pa će se jednostavno, preko mobilnih aparata moći saznati gdje, kada i od strane kojeg broda je svaka tuna ulovljena.

Unatoč svim kontrolama, industrija uspije pronaći načina za ilegalne aktivnosti. Tako je u akciji španjolske policije prošle godine otkrivena ilegalna trgovina tunom od strane farmi na Malti i Španjolskoj. U Španjolskoj je je pritvoreno 70-ak ljudi, a suspendirana je i malteška doministrica za ribarstvo.

Photo: Croatian Fisherman

Jadranske plivarice imaju privilegiju

Ulovna kvota za plivarice pod hrvatskom zastavom iznosi 750 tona od ukupnih 862,79 tona za hrvatsko ribarstvo. Kvotu će konzumirati 16 ulovnih brodova koji love tunu za 4 registrirane farme. Ove godine plivarice na Jadranu imaju privilegiju u odnosu na kolege iz Mediterana jer sezona tunolova traje tri tjedna duže – od 26. svibnja do najdulje 15. srpnja, dok u ostalim lovištima na Mediteranu (Španjolska, Italija, Malta, Turska) tunolov traje do 24. lipnja. U slučaju lošeg vremena, postoji mogućnost produžetka sezone do maksimalno 10 dana. Što se tiče minimalne lovne veličine, naši ribari imaju još jednu iznimku. Dok je minimalna lovna veličina u Mediteranu 30 kg, u Jadranu je to 8 kg za svrhe tovljenja tuna na farmama.

Sam cilj izlova je uloviti živu tunu, koja se tada iz mreža prebacuje u kaveze. Te kaveze tegljači vuku do farmi, nakon čega slijedi još jedan prijenos u kaveze koji se snima stereoskopskim kamerama (koje su bile prezentirane od strane Ministarstva prije nekoliko dana na Konferenciji o ribarstvu u Šibeniku) da se što točnije procijeni broj i sama masa ulovljenih tuna.

Sav ulovljeni višak nakon ispunjenja kvote mora se vratiti nazad u more. Nakon nasada u uzgajališta,  tune se u Jadranu tove oko 18 mjeseci nakon čega slijedi izlov koji većinom odlazi u Japan. Međutim, konstantnim povećanjem kvota i posljedičnim padom cijena otvarilo se novo tržište u Europi a posljednjih godina i u Hrvatskoj.

Ostali ribolovni alati i kategorije ribolovaca

Za njih vrijede ,anje kvote i drugačija vremenska ograničenja. Podaci slijede u tablici :

KATEGORIJA RIBOLOVAPOTKATEGORIJAUKUPNO (t)
GOSPODARSKI RIBOLOVPLIVARICE TUNOLOVKE750
UDIČARSKI ALATI (25. veljače u 00:00 sati do 31. prosinca u 24:00 sata80
PRILOV12,29
NEGOSPODARSKI RIBOLOVŠPORTSKI RIBOLOV 16. lipnja u 00:00 sati do 1. studenog u 24:00 sata5
REKREACIJSKI RIBOLOV ZA TROFEJNE PRIMJERKE 16. lipnja u 00:00 sati do 1. studenog u 24:00 sata12,5
RIBOLOV U ZNANSTVENE SVRHE3

Pozivaju se svi ribolovni znalci i profesionalni ribari da se svojim znanjem i iskustvom pridruže na stranici Croatian Fisherman.

J.G.