Stručnjaci o upravljanju obalom: “U cijeloj Hrvatskoj jedna osoba ucrtava granice pomorskog dobra”

SPLIT – Premda smo zemlja preko tisuću otoka, “meka” za charter flote gdje smo po brojnosti plovila u samom svjetskom vrhu, nažalost Zakon o pomorskom dobru nemamo. Očekuje se kako će se donijeti do kraja godine, a obalom treba upravljati pa je konferencija Splitsko-dalmatinske županije naziva “Održivo upravljanje pomorskim dobrom” polučila značajnu zainteresiranost.

Oko dvjesto što stručnjaka iz ove domene, što koncesionara, što čelnika jedinica regionalne i lokalne samouprave, što studenata, ali i budućih koncesionara, okupilo se u amfiteatru Pomorskog fakulteta Split kako bi na jednom mjestu iznijeli prijedloge novih pravilnika iz ove domene, razmijenili iskustva, upoznali javnost kako se to uopće upravljanje pomorskim dobrom – obavlja, piše Slobodna Dalmacija.

A za taj segment “štićenja” naše obale, resursa na kojem počiva cijela država budući osim turizma baš previše uspješnih gospodarskih grana i nemamo, možemo se pohvalili sa čak šest nadležnosti. Brojkom – 6 – raznih državnih institucija brinu se o pomorskom dobru, imaju neku ingerenciju, a samo jedan – opet brojkom 1 – državni službenik crta i upisuje granice pomorskog dobra! Jedan, on sam za sedam pomorskih županija!

A sam postupak utvrđivanja granice traje – šest godina! Pa trenutno u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja raspolaže sa najvećim dijelom obale, imamo samo 13 posto ucrtanih granica pomorskog dobra. Više pročitajte OVDJE.

Slobodna Dalmacija