FOTO Britanski princ Edward na razaraču Duncan

Photo: Dragan Zrnčević

SPLIT – Britanski princ Edward obilježio je svoj dolazak u Split obilaskom britanskog ratnog broda HMS Duncan. Tu je obilježena i 70. obljetnica NATO saveza, ali i okruglo desetljeće hrvatskog članstva. 

Kako smo već najavili, nakon što je američki nosač zrakoplova “USS Abraham Lincoln” odustao od uplovljavanja u hrvatske teritorijalne vode i boravak u Splitu zbog potreba njihova predsjednika da se igra rata u blizini iranskih voda, u splitsku luku uplovilo je nekoliko moćnih NATO brodova, među kojima je i razarač britanske Kraljevske mornarice HMS DUNCAN (D-37). Brod je nazvan po britanskom admiralu Adamu Duncanu koji je krajem 18. stoljeća porazio nizozemsku flotu. Igrom slučaja 2019. godine u sustavu NATO saveza zapovjedni mu je brod SNMG2, upravo nizozemska fregata HNLMS EVERTSEN, koja se nalazi uz kanadsku fregatu HMCS TORONTO.

Ovaj brod s 280 članova posade bio je i pod iznimnim osiguranjem, pa su tako samo rijetki imali pristup razaraču. Srećom, tu se našao i naš kolega Dragan Zrnčević.

– Otišao sam slikati gužvu u splitskoj luci, među ostalim i cruser duljine 295 m “Main shiff 6”, pa sam usput obavio posao paparazza za Morski.hr – smije se i komentira Dragan Zrnčević kojeg je policija pustila na splitski Katalinića brig da obavi posao, dok je mnoge druge zaustavila.

Na brodu su pustili i neke hrvatske političare, no o tome ćete pročitati u drugim medijima. Sve ostalo možete pogledati u fotogaleriji Dragana Zrnčevića.