Lako do posla za riječke studente pomorskih zvanja

Photo: Daniel McCullough/Unsplash

RIJEKA – Na Pomorskom fakultetu u Rijeci je šestu godinu za redom održan Dan karijera. Okupio je brojne sadašnje i buduće studente kao i 70-ak gospodarstvenika zainteresiranih za zapošljavanje diplomanata ovoga fakulteta, dojavljuje Radio Rijeka.

Predstavile su se brojne tvrtke: od javne uprave i administracije do tvrtki morskog brodarstva, menadžmenta broda i posade, lučkih djelatnosti, tehničkog nadzora i logistike, održavanja i servisa pomorske opreme, agencija za ukrcaj pomoraca do svih mogućih subjekata i institucija zainteresiranih za kadrove s Pomorskog fakulteta.

Potražnja za ovim kadrovima je veća od broja upisanih studenata, a oni koji završe studij često odlaze u inozemstvo, no vraćaju se u Hrvatsku i ovdje stvaraju nove obitelji.

Sajam je otvorio bivši student ovog fakulteta, danas pomoćnik ministra pomorstva prometa i veza Siniša Orlić, koji je rekao da će svi koji završe Pomorski fakultet u Rijeci dobiti izvrsno obrazovanje te da danas kada više nismo jaka brodarska zemlja i dalje smo četvrta europska sila po broju pomoraca.

Diplomanti ovog fakulteta ne čekaju dugo posao, strojari ga nađu još prije nego diplomiraju, a svi ostali do 6 mjeseci od dobivanja diplome. Zato su na sajmu bili brojni izlagači kaže dekan Alen Jugović ,a i studenti su razgledavali štandove i razgovarali te, kako kažu neki, bacali sidra za budućnost.

Radio Rijeka