Otvoren stečaj i nad krovnom tvrtkom Uljanik d.d.

Foto: Uljanik PR

PULA/RIJEKA – Uljanik d.d. je u neprekidnoj blokadi 199 dana i račun mu je, po najnovijim podacima, blokiran zbog duga od 98 milijuna kuna, istaknuto je na današnjem ročištu u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka.

Sudac Damir Rabar rekao je kako nema olakotnih okolnosti, nema prostora da se situacija u tvrtki poboljša, donosi HRT.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić istaknuo je kako od kineskih partnera nije pristigla nikakva ponuda osim najave dolaska tehničkog tima njihovim inženjera radi razmatranja buduće tehničke suradnje.

Po riječima suca Rabara, ta suradnja može se ostvariti i nastaviti i u stečaju.
Otvaranjem stečaja Uljanika d.d. sve ovlasti u tvrtki, koja ima 20 zaposlenih, preuzima stečajni upravitelj Damir Majstorović.

Uljanik d.d. krovno je društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog 3. maj Brodogradilišta, u kojemu drži 87 posto dionica.

Da li će i nad drugim brodogradilištem iz sastava grupe, riječkim 3. majem biti otvoren stečaj znat će se na ročištu koje je na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano za 5. lipnja.

Do sada je šest članica Uljanik grupe završilo u stečaju – sredinom travnja otvoren je stečaj Uljanik Proizvodnje opreme, početkom svibnja otvoren je i zaključen stečaj Uljanik Poslovno informacijskih sustava, od prošlog tjedna u stečaju su i Uljanik TESU i Uljanik Strojogradnja Diesel, a od početka ovoga Uljanik Brodogradilište i Uljanik Shipbuilding Computer Sistems (USCS).

– Od danas na dalje, sudac je imao zakonski rok od tri dana o otvaranju stečajnog postupka, da bi onda u tom nekom razdoblju društvo počelo funkcionirati u stečajnim uvjetima s primjenom stečajnog zakona. Sustav više ne može funkcionirati po tržišnoj osnovi, postoji formalni okvir prema kojem će stečajni upravitelj funkcionirati. Mi očekujemo da je to možda jedina šansa sada da sustav dobije neki nužni protok sredstava da se osigura minimalno funkcioniranje sustave, rekao je nakon ročišta predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić.

HRT