NOVA TEORIJA Portugalci otkrili Australiju 250 godina prije Jamesa Cooka?

Photo: Pixabay / Wikimedia

U slučaju da se teorija ispostavi točnom, portugalski su pomorci bili prvi Europljani na području Australije.

Kapetan James Cook je 1770. godine stigao u zaljev Botany te položio pravo Britanije na kontinent.

Prema novom otkriću, Australiju su možda posjetili portugalski pomorci 250 godina prije nego li je to učinio Cook, prenose Daily Mail Novi list.

Znanstvenici trenutno proučavaju ovu teoriju, pokušavajući pratiti porijeklo afričkog novčića koji je prošle godine pronađen na plaži.

Za bakreni artefakt se vjeruje da je riječ o Kilwa novčiću. Kilwa Kisiwani je otok i istoimena općina u današnjoj Tanzaniji. Pretpostavlja se da je star oko tisuću godina. Kako je novčić završio na otocima Wessel, još uvijek nije sigurno.

Spominje se teorija da su Portugalci koji su pretresli Kilwu 1505. godine, te zatim ostavili novčić na svojim putovanjima prema jugoistočnoj Aziji.

Portugalski su pomorci bili u Istočnom Timoru do 1515. godine, a čini se da su možda stigli i do australskog kopna. U slučaju da se teorija ispostavi točnom, portugalski su pomorci bili prvi Europljani na području Australije.

– Portugalci su bili u Timoru 1514., 1515. godine. Misliti da nisu tri dana išli na istok s monsunskim vjetrom je smiješno – rekao je arheolog Mike Hermes za Guardian. Dodao je i da su mjerili novčić, zaključivši da će se sve promijeniti ako se radi o Kilwa novčiću.

Hermes kaže da su otoci Wessel jedino mjesto izvan Kilwe i arapskog poluotoka gdje je ovaj novčić pronađen.

Radarski operater Maurie Isenberg (Royal Australian Air Force) je pronašao pet Kilwa novčića 1944. godine, uz četiri nizozemska novčića manje vrijednosti.

Afričke je novčiće držao za sebe desetljećima, dok naposljetku nisu donirani muzeju u Sydneyju 1983. godine.

Novčići su odmah pokrenuli nagađanja o tome je li zapravo Portugal prva europska sila koja je stigla do Australije.

Nagađa se i da su možda trgovci iz Afrike sami donijeli novčiće na kopno ili im se dogodio brodolom.

Istraživači kažu da je pomorska ruta iz Kilwe u istočnoj Africi do Omana i zatim Indije, Malazije i Indonezije, bila dobro uspostavljena 1500-ih godina.

2013. godine, profesor Ian McIntosh je rekao da se na kamenju otkrivenom na otocima Wessel nalazi slika koja pokazuje europski brod.

Čitava povijest najranijih europskih kontakata s Australijom je obavijena misterijom. Francuz Binot Paulmier de Gonneville je tvrdio da je stigao do istoka Rta dobre nade 1504., nakon što ga je vjetar otpuhao s kursa. Ali, dokazalo se da je zapravo došao do Brazila.

Daily MailNovi list