Sedam savjeta za fotografiranje u prirodi

Foto: NP Krka

Zahvaljujući njegovu geografskom položaju i velikom broju različitih staništa, područje uz rijeku Krku okuplja izuzetno bogat i raznolik biljni i životinjski svijet. Uz tok rijeke Krke nalazimo 1 186 biljnu vrstu, od toga 41 endemsku, i tri različite šumske zajednice. Ta je vegetacija dom brojnih životinjskih vrsta. Primjerice, jeste li znali da je NP „Krka“ dom 229 vrste ptica, 29 vrsta riba, 22 vrste gmazova i 46 vrsta sisavaca?

Sve to tek je vrh sante prirodnih ljepota koje NP „Krka“ skriva unutar svojih granica, pa, ako ste zaljubljenik u prirodu koji uz to voli i fotografiju, NP „Krka“ svakako morate uvrstiti u popis odredišta koje namjeravate posjetiti.

Uz izbor oku ugodnih motiva i poznavanje pravila kadriranja, još niz faktora utječe na konačan rezultat fotografiranja. Izdvojili smo nekoliko jednostavnih, ali efektnih savjeta koji će vam pomoći da svoje fotoalbume i memorijske kartice ispunite visokokvalitetnim fotografijama, a više o fotografiranju u prirodi možete pronaći OVDJE.

Photo: NP Krka

  1. KOJU KAMERU (I OBJEKTIV) ODABRATI?

Možda ste već umorni od fraze koja kaže da je najbolja kamera ona koju posjedujete, ali ona je velikim dijelom istinita. Prekrasne fotografije možete snimiti i kamerom na vašem smartphoneu jer su veliki otvor blende, dvostruke leće i optički zoom danas nezaobilazni standard u mobilnoj fotografiji koji omogućuje pristojne rezultate i bez vrhunskog DSLR aparata.

  1. PONESITE DODATNU OPREMU (STATIV JE OBVEZAN!)

Jedna stvar koju fotografi početnici često previde ponijeti jest stativ. On mora biti čvrst, ali lagan jer sigurno ne želite tegliti dodatna tri-četiri kilograma opreme po Parku cijeli dan. Idealan stativ načinjen je od aluminija ili karbonskih vlakana i ima noge čija se visina i kut pod kojim su nagnute mogu podesiti kako bi se prilagodio različitim terenima.

  1. ISKORISTITE PRIRODNO SVJETLO NA NAJBOLJI NAČIN

Fotografije prirode, i općenito fotografije koje snimate na otvorenom, najbolje će izgledati ako su snimljene ujutro i predvečer, tik poslije svitanja i prije sutona, jer je prirodno svjetlo tada mnogo mekše pa objekte osvjetljava ravnomjernije i uklanja oštre sjene karakteristične za fotografije snimljene sredinom dana. Pokušajte isti predmet fotografirati rano ujutro ili navečer i sredinom dana pa usporedite rezultate.

Photo: NP Krka

BONUS SAVJET: KAKO DO SPEKTAKULARNIH FOTOGRAFIJA SLAPOVA

Poigrajte se s ekspozicijom, ovisno o tome je li slap raskošan i bogat vodom ili delikatan i skroman. Prvo namjestite ISO vrijednost na 100 a otvor blende na f/8 ili f/10 i pogledajte koju brzinu zatvarača traže takvi parametri. Veliki slapovi obično traže da brzina zatvarača bude od četvrtine sekunde do pune sekunde jer tako možete uloviti dovoljno detalja u pokretu. Maleni, tanki slapovi više „vole“ da ih se slika s duljim ekspozicijama, od jedne do četiri sekunde, i malim otvorom blende (f/18, f/22).

Sponzorirani članak