VIDEO Adrenalinskih trideset čvorova juga u jedra uz “safety first”

ZADAR – Posada broda Gringo 2 javila nam se pričom o adrenalinskoj avanturi koju im je ovog vikenda upriličilo jako jugo u jedrima na Zadarskoj regati. Svoju avanturu zabilježili su i videom. 

Kauč, dekica, tv, nešto za pojesti. Tako je većina odlučila provesti ovaj vikend kad su vidjeli prognozu. Jako jugo, kiša. Sasvim logično razmišljanje.

–  Ajme, kad se zavalin… a što ćeš ti? Isto doma? Vidi ovo vrime, božemesačuvaj… Ideš jedriti?? Ha? Pa ti nisi normalan… a ne biiii…

Vrlo logično i razumno. Ali ima tako nekih koji jako jugo vide malo drugačije. Kao priliku da izglisiraju na valu, da testiraju granice, svoje i broda ili daske, da osjete iskonski adrenalin koji samo moć prirode daje. Uz poštovanje prvog i osnovnog pravila kojeg svi ljudi od mora znaju – safety first. Nemojte da vas ovaj tekst ponese. Trideset čvorova juga je samo za iskusne znalce s puno milja pod kobilicom. Jednom kad to gradivo usvojimo i prestanemo dijeliti B dozvolu za voditelja brodice potpuno neiskusnim ljudima možda će se i broj intervencija na moru smanjiti. No, to je već druga priča.

Četiri sata na snazi vjetra “zagrebačke oluje”

Ova ovog vikenda je o maloj floti krstaša, zaista maloj, koja je odlučila da ih vjetar, prema svim parametrima olujni, neće spriječiti da odjedre zacrtanu rutu prvog dana tradicionalne Zadarske regate. JK Uskok – otocic Skolic (kod Nevidjana) – JK Uskok, 20-ak milja. Jugo je već u prvoj dionici u vjetar diglo na udare od 30 čvorova, prosjek je bio 25. Otprilike kao onaj vjetar koji je u Zagrebu početkom prethodnog tjedna rušio stabla i ispraznio ulice. Tri ekipe su ostale na moru. Većina prijavljenih za regatu je, i pohvaljujemo odluku apsolutno, procijenila da su uvjeti na moru previše za gabarite njihovih jedrilica i ostala u sigurnoj luci. Tri ekipe, 20-ak jedrilicara, tuklo je jugo oko četiri sata. Do obilaska kod Neviđana, u vjetar, bilo je izazovno, ali prava avantura uslijedila je niz vjetar.

– Pa naravno da ćemo dignuti gennaker, bit će ludilo!

I bilo je. Glisirali su Zadarskim kanalom Furiosa s Pavlom Kostovim za kormilom i Gringo 2 s Robertom Sandalićem, pratila ih je s malo vise kontrole i manje dignutih jedara radi sigurnosti Najdraža te jedina Damira Odaka.

Jedrenje s brzinom većom od 18 čvorova

Furiosa je postizala brzine i preko 18 kts, a Gringo 2 gotovo 15. Malo toga se može mjeriti s osjećajem moći dok brod huji ispod tebe, jedra čupaju šake, sila je ogromna, a ti sve to držiš u rukama i voziš i goniš i adrenalin zuji u ušima, ali nema drame jer je sve pod kontrolom. I ako se dogodi da te vjetar nadjača u nekom trenutku, opet nema drame. Jer si s tim ljudima na brodu podijelio milijune iskustava, situacija, prošao lomove jarbola, pucanja razne opreme, paranja jedara… i svaki put si nešto naučio. Hladna glava, znanje i vještina. To donosi gušt kojim te adrenalin hrani. Tako će vam reći zaljubljenici u jedrenje. Jer… možda bi ponekad i njima bilo ugodnije ostati doma na kauču pod dekicom uz tv. Ali kako bi onda na rivu izišli s osjećajem pobjednika, iako nisi bio prvi u cilju? I nedostajao bi ti osjećaj kad pogledaš te ljude koji stoje pokraj tebe na brodu koncentriranih lica da ste braća. I da ćete kad budete stari imati toliko dobrih sjećanja na koja ćete biti ponosni.

– E, sićaš se kad nas je ono leglo ispod Neviđana?? U brate, kad je poletila lantina priko kokpita, a gennaker zalampa, mislija san da smo gotovi!! 30 čvorova? Ma puvalo je bar 40, što se ne sićaš??

Posebna smo sorta mi jedriličari. Kažu profesionalni pomorci: navigaju, a ne moraju… luđaci!

Možda i jesmo malo. To voliš ili ne voliš. Nema sredine. Cijepljeni. Do kraja života.

Posada broda Gringo 2