Foto: MOST

Miro Bulj je neumorni borac za „običnog“ čovjeka, seljaka, radnika, ribara, poljoprivrednika i bavi se problemima koji se upravo njih tiču i svojim prijedlozima i raspravama u Hrvatskom saboru otvara upravo ta pitanja.

Pitanje proglašenja Isključivog gopodarskog pojasa i odlučno protivljenje GMO proizvodima teme su kojima se Bulj bavi i u sklopu svoje kampanje za EU izbore. Bezrezervno ističe nužnost proglašenja IGP-a, kako bi se zaštitilo naše more, čak 24 000 kilometara kvadratnih, koje su vladajući prepustili i uporno odbijaju prihvatiti činjenicu da je nužno zaštititi interese hrvatskog prostora, ribara, koji moraju biti u EU ravnopravni, a uz ovakve pretpostavke jednostavno ne mogu.

– Zastupati očuvanje hrvatskog teritorija je prioritet, kao i briga za hrvatskog čovjeka. Prirodni resursi koje Hrvatska ima neprocjenjivo su bogatstvo, zato čuvajmo naše more, šume, rijeke, polja – ističe Miro Bulj

Miro Bulj je među prvima iznio svoj stav protiv GMO-a. Činjenica je da nisu problem slabe poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj nedovoljni prinosi kultura koje uzgajamo, već ogromne količine obradive zemlje koju ne obrađujemo. Zbog toga mi nismo samodostatni za većinu naših prehrambenih potreba. Priče o tome da poljoprivredni proizvođači imaju veću financijsku korist zbog navodnih većih prinosa korištenjem GMO-a su isto besmislene u državi u kojoj veliki uvozni lobiji spuštaju otkupnu cijenu poljoprivrednicima. Nadalje, upravo ta nemogućnost otkupa i prodaje po realnoj cijeni i jest razlog zašto su nam poljoprivredne površine zapuštene kao i stočarska proizvodnja.

Photo: Most PR

– Nemojmo se zavaravati, ta objašnjenja na primjeru Hrvatske jednostavno ne stoje. Nećete na ovaj način pomoći hrvatskim poljoprivrednicima. Protiv sam GMO-a koji se na mala vrata gura, a sve zbog poslovanja velikih korporacija. S jedne strane pričaju o ekološki uzgojenim proizvodima i bioraznolikosti, a s druge ne brane korištenje GMO-a. Jedno isključuje drugo – kaže Bulj.

Njegovo Sinjsko polje, o kojem Miro Bulj črsto govori u Hrvatskom saboru, neiscrpan je resurs kojim, pokazalo se, županija i država još uvijek ne zna pravilno upravljati. Najviše se to očituje kod gospodarenja tokom Cetine ali i nedostatka ikakve strategije koja bi bila istinska podrška poljoprivrednom oživljavanju sinjskog polja. Tu strategiju može provesti jedino lokalna vlast a ona ju sustavno zanemaruje bilo iz neznanja ili nedostatka volje.

– Temelj svake poljoprivredne proizvodnje je voda, a gospodarenje vodom se u sinjskom kraju svodi na njenu odvodnju, a ne navodnjavanje u punom smislu te riječi. Rizik od velikih poplava bio bi smanjen kada bi se povećao broj kanala koji bi približili vodu središtima polja. Manje muke u sezoni poplava imali bi i radnicima hrvatskih voda koji crpkama prebacuju višak vode iz kanalske mreže u Cetinu kako bi se Sinjsko polje branilo od plavljenja. Stalno upozoravam na ovo pitanje, koje je nužno riješiti – govori Bulj.

Sponzorirani članak