Održana vježba „SIGURNOST 19“ – Hrvatska spremna za požarnu sezonu

PHOTO: MORH/J.Kopi

Međuresorna vježba „SIGURNOST 19“ koja je u utorak, 21. svibnja 2019. održana u splitskim Divuljama na najbolji je način prikazala snagu, spremnost i koordiniranost vatrogasnih, vojnih i policijskih snaga te njihove tehnike u provedbi zadaća tijekom nadolazeće ljetne požarne sezone.

Vježbi su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Matanović, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, članovi Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i drugi visoki dužnosnici.

MORH potpisao Sporazume s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i HGSS-om

Održana vježba je ujedno bila i druga ovogodišnja sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti čiji predsjednik je ministar obrane Damir Krstičević. Ministarstvo obrane RH je tom prigodom s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom potpisalo „Sporazum o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Oružanih snaga Republike Hrvatske“ te s Hrvatskom gorskom službom spašavanja „Sporazum o suradnji između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Hrvatske gorske službe spašavanja“.

Također, u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama je prezentiran novi besposadni sustav „Orbiter 3“ koji ima brojne civilne i vojne mogućnosti korištenja unutar sustava domovinske sigurnosti. Sustav „Orbiter 3“ tako može pomoći u ranom otkrivanju požara uz mogućnost uočavanja detalja iz velikih udaljenosti, nadzoru plovnih i cestovnih putova, učinkovit je u procesima potpore tijekom kriznih situacija i nadzora državne granice, a njime će upravljati Hrvatska vojska.

MORH/J.Kopi

Krstičević: Vježba Sigurnost 19 pokazala je sustav domovinske sigurnosti na djelu

Istaknuvši i kako je vježba „SIGURNOST 19“ pokazala  koncept objedinjavanja i dijeljenja resursa, što je temelj Sustava domovinske sigurnosti, ministar obrane RH Damir Krstičević naglasio je izvrsnu suradnju sastavnica Sustava domovinske sigurnosti koja se dokazala na terenu.

– Vježba „Sigurnost 19“ pokazala je združeno djelovanjevatrogasaca, Hrvatske vojske, Hrvatske policije, Hrvatske gorske službe spašavanja i drugih sastavnica Sustava, a taj koncept objedinjavanja i dijeljenja resursa, kojega smo vidjeli i na današnjoj vježbi, temelj je Sustava domovinske sigurnosti. Vježba „SIGURNOST 19“ jeSustav domovinske sigurnosti na djelu. Sustav domovinske sigurnosti je brend ove Vlade – naglasio je ministar Krstičević podsjetivši još jednom kako je misija Hrvatske vojske ali i ostalih sastavnica Sustava domovinske sigurnosti upravo pravovremeno i učinkovito pružanje pomoći građanima.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je kako sustav postaje sve koherentniji i učinkovitiji, i sve više se obraća pozornost na prevenciju.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je predstavio vježbu „SIGURNOST 19“ i izrazio zadovoljstvo cjelokupnim sustavom, današnjom integracijom svih slika i kamera s terena, s pet lokacija.

– Koordinacija svih sastavnica sustava bila je na vrlo visokoj razini – rekao je Tucaković.

„SIGURNOST 19“ je vježba čiji je nositelj Hrvatska vatrogasna zajednica i glavni vatrogasni zapovjednik,dok je Hrvatska vojska sudjelovala sa svojim zračnim, pomorskim i kopnenim snagama: četiri kanadera, dva air tractora, dva transportna helikoptera Mi-8 te dva broda HRM-a DBM i DJB te gumene brodice i dva protužarna voda Hrvatske kopnene vojske i timom za traganje i spašavanje ZSS-a i SOD s besposadnim sustavom ORBITER III. Vježba se u realnom vremenu odvijala na udaljenim lokacijama u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Photo: arhiva MORH

Gosti i uzvanici su intervencije koordiniranih snaga u simulaciji požara na otvorenom (Gračac, otok Brač, NP Krka) te spašavanju unesrećenih u saobraćajnoj nesreći (ulaz u tunel Sv. Ilija) mogli pratiti u stvarnom vremenu na ekranu postavljenom u Divuljama.

Prezentiran je besposadni sustav „Orbiter“, predstavljeno uvođenje novih metoda prijevoza vatrogasnih snaga brodovima Hrvatske ratne mornarice, korištenje zračnih snaga za gašenje i spašavanje ugroženih vatrogasaca dok je na taktičko-tehničkom zboru prikazana oprema koju će vatrogasci i druge službe koristiti u protupožarnoj sezoni. Vježba „SIGURNOST 19“ je na taj način bila provjera nadležnosti tijela iz sustava domovinske sigurnosti koje proizlaze iz zakona kojima su tijela osnovana, provjera komunikacije i koordinacije unutar vatrogasnog sustava i između tijela sustava domovinske sigurnosti, provjera komunikacijsko-informacijskog sustava za potrebe rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva Republike Hrvatske (OVZ RH).

Međuresorna, kompleksna vježba „SIGURNOST 19“ pokazala je uvježbanost, koordinaciju i učinkovitost svih dijelova sustava kao i potencijale novih kapaciteta koji će se koristiti u protupožarnoj sezoni, a najveću težinu u organiziranju zahtjevne vježbe podnijela je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Uz povećan broj vatrogasnih intervencija tijekom zadnjih tjedana zbog nevremena i poplava, ova godina je od svog početka obilježena i velikim brojem vatrogasnih intervencija zbog požara, što je najava zahtjevne protupožarne sezone, kažu iz Ministarstva obrane.

I.B.