Muzeju betinske drvene brodogradnje nagrada europske baštine

Photo: Muzej betinske brodogradnje

DEN HAAG/BETINA – Europska komisija i Europa Nostra, vodeća europska baštinska organizacija, objavili su ovogodišnje pobjednike Nagrade europske baštine / Europa Nostra nagrade, najprestižnije europske nagrade u tom području, financirane iz programa Kreativna Europa. 25 laureata iz 16 zemalja prepoznato je po svojim impresivnim postignućima u zaštiti baštine, istraživanju, predanom radu i edukaciji, usavršavanju i podizanju svijesti. Među ovogodišnjim pobjednicima u kategoriji Edukacija, usavršavanje i podizanje svijesti nalazi se izvanredan Muzej betinske drvene brodogradnje.

Pobjednici će biti nagrađeni na svečanoj dodjeli Nagrada europske baštine 29. listopada u Parizu tijekom Kongresa europske baštine.

Europa Nostra nagrada će također biti dodijeljena dvama značajnim postignućima na području očuvanja baštine dobitnicima iz europskih zemalja koje ne sudjeluju u programu Kreativna Europa – Švicarska i Turska.

Građani iz cijele Europe i ostatka svijeta sada mogu glasati i online za Public Choice Award / Nagradu publike i tako pružiti potporu vlastitoj ili drugoj europskoj zemlji.

Među predanim pojedincima i pozitivnim inicijativama europske baštine nagrađenim 2019. su: osjetljiva restauracija Kapele svetog platna u Torinu, jedinstveno mjesto vjerske baštine uništeno u požaru 1997. koje je sada ponovno otvoreno javnosti; razvoj digitalnog arhiva Roma, internacionalno dostupnog prostora koji romsku kulturu i povijest čini vidljivima, te odgovara na uvriježene stereotipe i priča dosad neispričanu povijest koju su ispričali sami Romi; predanost jedne od najstarijih nevladinih organizacija u Europi koja je više od 175 godina predana zaštiti baštine u Norveškoj; ili program obuke za raseljene baštinske stručnjake iz Sirije, kojeg vodi Njemački institut u Istanbulu, koji služi kao snažan primjer za zemlje Europe, ali i šire.

Europska komisija i Europa Nostra također su najavili i Special European Heritage Award / Posebnu nagradu europske baštine u čast Pariške vatrogasne brigade. Zajedno s policijskim snagama i stručnjacima za restauraciju i zaštitu kulturnih dobara, gradski vatrogasci hrabro i vješto su se borili protiv vatre koja je opustošila katedralu Notre Dame u noći 15. travnja i uspješno zaštitili glavnu strukturu spomenika od potpunog uništenja, kao i neprocjenjive artefakte koji se nalaze unutar katedrale. 

– Neizmjerno sam ponosan što mogu čestitati svim dobitnicima Europa Nostra nagrade 2019. Ovi heroji baštine – profesionalci i volonteri iz cijele Europe – postigli su nešto doista nevjerojatno. Njihov rad na obnovi, očuvanju, podršci i promicanju europskih spomenika i lokaliteta, kao i nematerijalne baštine Europe, je od neprocjenjive važnosti. Nagrade su potvrda ogromnog utjecaja kojeg baštinski projekti ostvaruju na naše gospodarstvo, okoliš, kulturu i kvalitetu življenja. Europska baština je temeljni resurs za budućnost Europe i naš napredak. To je važna poruka za sve građane EU i sve buduće čelnike institucija EU uoči predstojećih europskih izbora – izjavio je Plácido Domingo, poznati operni pjevač i predsjednik Europa Nostra organizacije.

– Naša kulturna baština naš je zajednički resurs, nasljeđe prošlosti na kojem možemo graditi našu budućnost. Ona ima svoje mjesto u ljudskim srcima i svakodnevnom životu – i ključna je za njegovanje osjećaja pripadnosti. Europska godina kulturne baštine koju smo obilježili 2018. godine istaknula je tu važnu ulogu. Sada je naš zadatak nastaviti je promovirati u godinama koje dolaze. Ovogodišnji dobitnici Nagrade europske baštine / Europa Nostra 2019. svojim angažmanom i kvalitetom svoga rada igraju važnu ulogu u tim naporima, a ja im toplo čestitam – rekao je Tibor Navracsicseuropski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Nezavisni žiri stručnjaka za baštinu iz cijele Europe ispitao je ukupno 149 prijava, koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 34 europske zemlje, te odabrali pobjednike.

Dobitnici nagrada bit će proslavljeni na Ceremoniji dodjele Nagrada europske baštine, čiji su suorganizatori europski povjerenik Tibor Navracsics i maestro Plácido Domingo, organiziranoj pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona, u večernjim satima 29. listopada u Parizu.

Tijekom ceremonije bit će objavljeno i sedam dobitnika Grand Prix nagrade (od kojih će svaki dobiti i novčanu nagradu u iznosu od 10.000 €) te dobitnik Public Choice Award / Nagrade publike, odabran između ovogodišnjih pobjedničkih projekata.

Ceremoniji će prisustvovati visoki dužnosnici iz institucija EU i država članica, vodećih predstavnika organizacija za baštinu i predanih profesionalaca i poklonika iz cijele Europe.

Pobjednici će predstaviti svoja postignuća u baštini na Sajmu izvrsnosti 28. listopada. Također će doprinijeti raznim drugim događajima prigodom Kongresa europske baštine, koji će se održati od 27. do 30. listopada 2019. godine.

Natječaj za prijave za dodjelu nagrada 2020. bit će objavljen u lipnju 2019. na posebnoj internetskoj stranici.

D.G.